ŽIVĚ/VIDEO: Francie je v těžké vnitropolitické krizi. Žluté vesty nepolevují v protestech.

10.02.2019 07:53

Neuvěřitelná série protivládních protestů ve Francii stále pokračuje – tento víkend demonstrují občané proti nenáviděnému prezidentovi již po třinácté. Neodrazuje je zastrašování, zatýkání ani těžká zranění, která jim mohou způsobit policejní těžkooděnci.

Enormní brutalita bezpečnostních složek

Režimu prezidenta Macrona se i přes stále brutálnější zásahy bezpečnostních složek a stoupající počet zatčených demonstrantů nedaří protesty potlačit. Většina Francouzů mu už nevěří, že chce skutečně něco změnit na své dosavadní politice zaměřené na podporu bohatých a zhoršování životních podmínek pro sociálně slabé občany.

Žluté vesty chtějí vstoupit do politiky

Po téměř třech měsících protestů stojí žluté vesty před rozhodnutím jak dál. Pokud chtějí skutečně něco ve své zemi změnit, musí vstoupit do politiky a říci si o podporu voličů. Nedávný průzkum volebních preferencí naznačil, že hnutí by mohlo získat v evropských volbách až 13% hlasů Francouzů.

Boj proti elitám, které 40 let Francouzi pohrdají

Jak píše ve svém komentáři britský zpravodajský server BBC (viz ZDE), jeden z kandidátů Come Dunis uvedl: “Víme, že na kruhových objezdech nemůžeme zůstat navždy. Nemůžeme demonstrovat každou sobotu. Musíme vstoupit do volebního systému.” Přeměna z protestního hnutí na politickou stranu, jak říká, znamená “obrátit stránku a začít bojovat proti politické elitě, která námi 40 let pohrdá”.

-rh-

Zdroj a odkaz: www.narodninoviny.cz/zive-video-francie-je-v-tezke-vnitropoliticke-krizi-zlute-vesty-nepolevuji-v-protestech/