Zbořil: Svrhnout ani sejmout Babiše se nezdařilo,podle ústavy to ani nejde

29.06.2019 05:34

Svrhnout ani sejmout Babiše se nezdařilo,podle ústavy to ani nejde

Zbořil: Svrhnout ani sejmout Babiše se nezdařilo,podle ústavy to ani nejde

Jednalo se o důvěru Babišově vládě, zatímco  většina  médií mluvila nebo psala o svržení vlády. To je podstatný rozdíl, který si neuvědomovali ani poslanci, říká v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

 

Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz

 

29. června 2019 - 03:20

 

Tak jsme se konečně dočkali a máme hlasování o nedůvěře vlády za sebou, jak se předpokládalo vláda hlasování opět ustála, ale opozice je připravena až budou k dispozici skutečné výsledky auditu vyvolat nové hlasování. V poslední době pozorujeme pokračování vyhrocené situace mezi USA a Íránem a údajně Donald Trump zastavil konflikt na poslední chvíli. A probíhá summit G20 v Japonsku.

 

A co vy na to pane Zbořile?

 

„Jednalo se o důvěru Babišově vládě, zatímco  většina  médií mluvila nebo psala o svržení vlády. To je podstatný rozdíl, který si neuvědomovali ani poslanci, oni jsou ve válce s Andrejem Babišem, oni ho chtějí svrhnout, jedna  slavná studentská vůdkyně říká doslova sejmout Babiše a tím přitom ti odpůrci dehonestují sami sebe, neboť podle ústavy se tady nic nesvrhává. Organizátoři demonstrací Milion chvilek nemají žádný politický program, mají jenom antibabišismus," reaguje na hlasování ve sněmovně Zdeněk Zbořil.

 

V poslední době pozorujeme pokračování vyhrocené situace mezi USA a Íránem a údajně Donald Trump zastavil konflikt na poslední chvíli...

 

„Pokud mluvím o iracionálním chaosu v české politice, tak to samé můžeme říct o americké. Na jedné straně Donald Trump úspěšně zahájil předvolební kampaň, na druhé straně ho ti válečníci štvou do konfliktu s Íránem a to tak, že až v poslední chvíli zastavil útok," upozorňuje Zdeněk Zbořil.

 

A co G20....

 

„G20 je zajímavá tím, že se najednou snaží dohodnout jak to je s tím mezinárodněpolitickým monologem nebo dialogem, ale pravda je, že Trump tím svým důrazem na ekonomickou politiku a na vyhlášení ekonomické války téměř všem, i tak nesourodé skupině, proti které bojuje, od Číny po Evropskou unii, tak musíme čekat co se z toho vyvine. Víme už z dob kontinentální blokády z dob anglicko-francouzských válek, že ta blokáda nebo jak tomu dnes říkáme sankce se také špatně odhaduje jak dopadne. Na jedné straně to devastuje ekonomiku a na druhé straně to přináší rozvoj jiných ekonomických odvětví, takže zřejmě ani bez  Ruské federace se to nedá organizovat. A ta G20 by se možná měla považovat za G3 a přihlížející sedmnáctku,"tvrdí Zdeněk Zbořil.       

 

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.