Zachraňte internet! Zastavte cenzuru! V EU se dnes bude demonstrovat

23.03.2019 07:09

Lidé v několika evropských městech, včetně českých, budou dnes demonstrovat proti chystané reformě Evropské unie o ochraně autorských práv na internetu. Podle aktivistů návrh směrnice, o kterém má Evropský parlament hlasovat příští týden, zavádí cenzuru, omezí svobodu internetu a poškodí menší vydavatele či novináře.

Zachraňte internet! Zastavte cenzuru! V EU se dnes bude demonstrovat
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

V ČR protesty organizuje Česká pirátská strana a podle facebooku akce s názvem Zachraňme internet před články 11 a 13! se uskuteční v Praze a dalších deseti městech.

Evropská komise navrhla změnu pravidel o digitálním copyrightu v roce 2016 a od té doby se o konečné verzi pracně vyjednávalo. Nová pravidla mají posílit postavení tvůrců, jako jsou hudebníci, herci či novináři, vůči internetovým gigantům typu Google či Facebook. Od začátku byly ale sporné články 11 a 13.

První z nich má majitelům práv - včetně médií - zajistit spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu a článek 13 dává internetovým platformám jako YouTube povinnost řešit, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. Země, včetně České republiky, žádaly v této věci výjimky pro malé firmy, pro které by postihy, s nimiž směrnice počítá, mohly být likvidační. Na základě kompromisu sepsaného rumunským předsednictvím se tak pravidla 13. článku nemají vztahovat na společnosti mladší tří let s ročním obratem pod deset milionů eur (258 milionů Kč) a méně než pěti miliony uživatelů měsíčně.

„Zavřete na chvíli oči a představte si budoucnost. Bude Internet nástrojem svobodného šíření informací? Nebo se stane místem, kde chybující robotické filtry vyhodnocují, na co se můžete podívat a na co ne? Zatím směřujeme ke scénáři cenzury. Říkáme jasné ne: usilujeme o vyškrtnutí článků 11 a 13 z návrhu směrnice o autorském právu. Chceme skutečnou reformu, která bude odrážet realitu digitálního věku,“ prohlašují v souvislosti s návrhem evropské směrnice o autorském právu Piráti.

 

 

 

Do protestu se zapojila i česká Wikipedie, jejíž zástupci považují chystané změny za velmi závažné a ve čtvrtek proto na celý den encyklopedii poprvé vypnuly.

Pokud europoslanci směrnici schválí, bude běžet dvouletá lhůta, během které budou členské státy muset přijmout vlastní podrobnou úpravu.

Odkaz a zdroj: www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zachrante-internet-Zastavte-cenzuru-V-EU-se-dnes-bude-demonstrovat-575016