VIDEO z Macronovy Francie: Školáci klečí v blátě s rukama za hlavou. A kolem policisté s obušky...

08.12.2018 00:14

Francouzská policie připravuje velké manévry. Na víkend nasadí v hlavním městě na 89 tisíc policistů a uzavře Eiffelovu věž i další památky. Úřady tak chtějí zkrotit již několik týdnů trvající protesty Hnutí žlutých vest, které chce snížit daně obyčejným Francouzům, a naopak je zvýšit svým nejbohatším spoluobčanům.

Podle informací agentury Reuters obsadí o víkendu Paříž a další města na 89 tisíc policistů, kteří se pokusí udržet ve městě pořádek navzdory protestnímu Hnutí žluté vesty. Jeho členové zašli v předchozích dnech tak daleko, že v ulicích zapalovali auta. V samotné Paříži se objeví 8 tisíc policistů v ulicích.

Francouzský premiér Édouard Philippe současně slibuje, že se pokusí prosadit opatření na zvýšení mezd všem Francouzům tak, aby co nejvíce uspokojil požadavky hnutí a zároveň to nepoškodilo konkurenceschopnost Francie. Philippe řekl, že stát udělá vše, co je v jeho silách, aby udržel pořádek. Došlo dokonce ke zrušení šesti plánovaných fotbalových utkání. „Stojíme tu proti lidem, kteří nepřišli, aby protestovali, ale aby ničili, a nasadíme všechny prostředky, abychom jim k tomu nenechali prostor,“ zdůraznil francouzský předseda vlády. V ulicích budou nasazena i obrněná vozidla.

 

Vláda také uvažuje o využití armádních jednotek, které jsou v současné době nasazovány na hlídkách proti případným teroristům.

Na počátku příštího týdne k Francouzům promluví jejich prezident Emmanuel Macron. Prý chce své spoluobčany přesvědčit, že cítí jejich hněv, a není mu lhostejný.

Agentura AFP a francouzský deník Le Monde přináší zprávy o tom, že se proti Macronovi a proti nejbohatším Francouzům neprotestuje zdaleka jen v Paříži, ale i v dalších městech. V Mantes-la-Jolie severně od Paříže se do protestů zapojili i studenti, proti kterým policie neváhala zakročit. Přibližně stovka studentů byla nucena kleknout si ke zdi u školy, a čekali na svůj další osud. Záběry klečících studentů však pobouřili  francouzskou veřejnost. Státní orgány tak riskují, že podpora Hnutí žlutých vest ještě vzroste.

www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-z-Macronovy-Francie-Skolaci-kleci-v-blate-s-rukama-za-hlavou-A-kolem-policiste-s-obusky-562388