V Paříži vypukly další nepokoje. Policie zasahuje proti žlutým vestám, demonstruje 80 tisíc lidí

24.11.2018 17:45

V Paříži vypukly další nepokoje. Policie zasahuje proti žlutým vestám, demonstruje 80 tisíc lidí

 
Francouzská policie použila dnes v centru Paříže slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům protestujícím proti plánovanému zdražení pohonných hmot, hlásí média. Demonstranti, jejichž počet reportéři dopoledne odhadovali na stovky a nyní na tisíce, se i přes zákaz pokusili slavnou třídu Champs-Elysées přehradit barikádami, ale těžkooděnci je vytlačili k Vítěznému oblouku. Policie oznámila, že do "zakázané zóny" u Elysejského paláce, sídla hlavy státu, nikdo nepronikl. Incidenty přičítá stovce přívrženců krajní pravice v davu. Zadržela zatím jednu osobu.

Přibližně 81.000 účastníků registrovalo francouzské ministerstvo vnitra v 15:00 SEČ na demonstracích "žlutých vest", jejichž protestní hnutí je namířeno zejména proti plánu vlády zvýšit od ledna ceny pohonných hmot. Pětatřicet demonstrantů již bylo po celé Francii zadrženo a 22 skončilo ve vazbě. Osm lidí včetně dvou četníků utrpělo podle ministerstva zranění.

Největší manifestace se koná v Paříži, podle vlády se jí stejně jako dopoledne účastnilo zhruba 8000 lidí. Jen v hlavním městě bylo zadrženo 18 z celkových 35 osob. Deník Le Monde nicméně uvádí, že čísla ministerstva vnitra nelze brát jako zcela exaktní, protože "u hnutí tohoto druhu je těžké stanovovat účast".

Tváří tvář neústupnosti vlády prezidenta Emmanuela Macrona spustilo dnes hnutí "žlutých vest" druhou fázi protestů proti plánovanému zvýšení daní z pohonných hmot od Nového roku. V centru Paříže se dnes čekají desetitisíce demonstrantů. Minulou sobotu se demonstrací a silničních blokád zúčastnilo na 300.000 lidí.

Podle listu Le Figaro se demonstranti, kteří se původně shromáždili na místě vyhrazeném pro demonstraci u Eiffelovy věže, přesunuli také na Champs-Elysées, kde úřady demonstraci zakázaly. Dav před policejním kordónem postupně narůstal, stejně tak stoupalo napětí, až vypukly střety.

Kromě Paříže se protesty konají i dnes také v regionech. Například na dálnici u Angers na západě země protestující zpomalují dopravu na "hlemýždí" tempo. "Jeďte, je to zdarma. Zaplatí Macron," vybízela motoristy asi stovka demonstrantů, kteří u Laval otevřeli mýtnici, kde se jinak platí poplatky za jízdu po dálnici. Asi 60 žlutých vest demonstruje před prefekturou ve městě Aurillac, vypočítal Le Parisien na svém webu.



Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/241239-v-parizi-vypukly-dalsi-nepokoje-policie-zasahuje-proti-zlutym-vestam-demonstruje-80-tisic-lidi/