USA vytvořily ve světě více než 200 vojenských biolaboratoří!

18.01.2019 09:45

USA vytvořily ve světě více než 200 vojenských biolaboratoří!

USA vytvořily ve světě více než 200 vojenských biolaboratoří!

Ruská bezpečnostní rada nevylučuje vývoj nové generace biologických zbraní v řadě zemí a Spojené státy k tomu vytvořily více než 200 biologických vojenských laboratoří po celém světě, včetně Ukrajiny a zemí SNS.

 

Ilustrační foto

 

17. ledna 2019 - 10:10

 

Uvedl to tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev.


„Alarm vyvolává vývoj biotechnologií, který lze přičíst výzkumu dvojího užití. Nevylučujeme možnost rozvoje nové generace biologických zbraní v řadě zemí," uvedl Patrušev v rozhovoru pro deník Rossijskuja Gazeta.

Podle něj v současné době Spojené státy vytvořily více než 200 biologických laboratoří po celém světě, včetně SNS, Ukrajiny, Gruzie a Afghánistánu.

„Jejich aktivity mají jen málo společného s mírovou vědou. Největší obavu vyvolává fakt, že se provádí experimenty na lidech. Z tohoto pohledu je posílení celosvětového epidemiologického dozoru a vědeckého výzkumu v oblasti biologické bezpečnosti stále aktuálnější," dodal tajemník Rady bezpečnosti.

 

Rusko nedovolí biologické experimenty USA u svých hranic!

 

Ruská strana opakovaně vyjádřila obavy z činností Pentagonu „při umisťování biomedicínských laboratoří v těsné blízkosti ruských hranic"V roce 2015 ruské ministerstvo zahraničí upozornilo tzv. „Centrum výzkumu veřejného zdraví R. Lugara" na předměstí Tbilisi, pod jehož střechou byl zaregistrován lékařský výzkumný útvar americké armády.

Moskva je přesvědčena, že americké a gruzínské úřady se snaží skrýt skutečný obsah a zaměření činností vojenské jednotky americké armády, která studuje obzvláště nebezpečné infekční nemoci. Gruzínská strana považuje obavy za zbytečně a uvádí, že laboratoř se zabývá výhradně vědeckým výzkumem. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva požádá o oficiální vysvětlení Spojených států o činnosti laboratoře v Gruzii, kde se mohly provádět letální experimenty s lidmi.

(kou, prvnizpravy.cz, rg.ru, foto: arch.)

Zdroj a odkaz:www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/usa-vytvorily-ve-svete-vice-nez-200-vojenskych-biolaboratori/