Ukrajina uvedla armádu do plné bojové pohotovosti!

26.11.2018 13:38

Ukrajinská armáda byla uvedena do plné pohotovosti, informovala tisková služba ministerstva obrany země. Rusko oznámilo, že zadrželo tři ukrajinské válečné lodě ve svých vodách.

26. listopadu 2018 - 10:15

 

Příslušné nařízení bylo přijato na základě rozhodnutí Rady pro národní bezpečnost a obranu Ukrajiny (NSDC) o zavedení vyjímečného stavu.


Navíc bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) se rovněž uvedla k plné připravenosti k boji.

„Opatření proti konspiraci byla posílena, aby se zabránilo dalším provokacím ruských zvláštních služeb na území Ukrajiny a destabilizaci situace uvnitř země," uvedlo ministerstvo.

 

DWN: Ukrajinský konflikt hrozí „zapálit" Azovské moře! 

 

Provokace ukrajinského námořnictva

V předvečer rána překročily státní hranice Ruska lodě ukrajinského námořnictva„Berdjansk“, „Nikopol“ „Yana Kapu“ v rozporu s články 19 a 21 Úmluvy OSN o mořském právu. Plavidla vstoupila do dočasně uzavřené ruské vodní plochy a několik hodin prováděla nebezpečné manévry, neodpovídala požadavkům ruských lodí a lodí, které je doprovázely, uvedlo Rusko.

Bylo rozhodnuto použít zbraně. Všechny tři lodě byly zadrženy přibližně 20 kilometrů od ruského pobřeží a 50 kilometrů jihozápadně od obvyklého průchodu lodí podél Kerčské úžiny pod Krymským mostem.

Během incidentu byli tři ukrajinští vojáci lehce zraněni. Byla jim poskytnuta zdravotní péče, neexistuje žádná hrozba pro život.

Rusko zahájilo trestní řízení na základě porušování státních hranic a požádalo o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN o situaci v Azovském moři. Předběžná schůzka je naplánována na pondělí.

(kou, prvnizpravy.cz, ssu.gov.uaria.ru)

Zdrioj: https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/ukrajina-uvedla-armadu-do-plne-bojove-pohotovosti/