Šokující zjištění: Česko se stává zemí s neomezenými možnostmi

30.01.2015 22:34

Současná česká justice: Tak co myslíte, kolik si máme přidat?


Šokující zjištění: Česko se stává zemí s neomezenými možnostmi

30. ledna 2015 05:00 /        Zprávy     

Nejvyšší soud rozhodl, že stát vypočítával chybně platy soudců a politiků. A bude se přidávat. V krátké době již podruhé. A soudcům mimo přidání i doplácet. Zpětně! Od roku 2011!
Nějak jsme v minulosti měli za to, že "zemí neomezených možností" jsou Spojené státy americké, případně pak Svaz sovětských socialistických republik. To podle toho, zda měl člověk raději marxisty, nebo imperialisty. Jak je vidět, musíme svůj názor radikálně změnit. Vypadá to, že zemí neomezených možností je Česká republika!
Vcelku chápeme, že když je kdokoli v tomto státě přesvědčen, že se mu děje nějaká újma, pak má právo obrátit se na soud. Soud by pak měl věc nezávisle posoudit a rozhodnout. Až potud je vše v naprostém pořádku. V tomto případě se však nějak nemůžeme zbavit dojmu, že je někde chyba.
Aniž bychom snad chtěli náš Nejvyšší soud, respektive jeho soudce z čehokoli podezírat, přece jenom nám nepřijde tak úplně "košer", když sami soudci, bez ohledu na to, že zasedají u Nejvyššího soudu, rozhodují o svých vlastních platech. V našem právu existuje institut "podjatosti". Zdálo by se, že v tomto případě by nalezl uplatnění.
A i když by to vypadalo logicky, řešení to vlastně také není. Nebereme-li spíše jako teoretickou možnost Ústavní soud, pak není komu jinému, takový spor předat. I u Ústavního soudu by totiž soudci rozhodovali o svých platech. A tak se obáváme, že rozhodnutí je pro naší státní pokladnu bohužel definitivní.
Nezbývá než přiznat, že si většina z nás zvolila špatné povolání. Možnost někomu nařídit, aby nám bylo přidáno, prostě nemáme.
Nemůžeme se však zbavit utkvělé myšlenky, že naši soudci a poslanci mají poslední dobou hlavní a jedinou starost. Jak si výšit  své platy!


Zdroj: inStory.cz