Schází se mimořádný summit v Bruselu. Členové EU schválí dohodu o brexitu

25.11.2018 12:27

Odchod Británie posvětili i členové EU. Schválili dohodu o brexitu

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie dnes v Belgii schválili smlouvu o vystoupení Británie z evropského bloku. Na svém twitteru o tom informoval předseda Evropské rady Donald Tusk. 

dnes 07:02 AKTUALIZOVÁNO dnes 11:44
SDÍLEJ:
 

Vyjednavač EU Michel Barnier a předseda Evropské rady Donald Tusk s návrhem dohody o odchodu Británie z EU.Foto: ČTK/AP/Francisco Seco

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker při příchodu podotkl, že dohoda je nejlepší možná. V sobotu ohledně brexitu ocenil, že sedmadvacítka obstála ve zkoušce jednoty a solidarity. Uvedl to poté, co se na poslední chvíli podařilo najít řešení uklidňující obavy Madridu ohledně budoucích jednání mezi EU a Brity týkajících se Gibraltaru.

Před 11. hodinou mohl předseda Evropské rady Donald Tusk oznámit, že premiéři text dohody podpořili.

 

Dnešní očekávaná jednomyslná podpora textu "rozvodové smlouvy" ze strany šéfů států a vlád 27 zemí je pro EU završením příprav spořádaného britského vystoupení k 29. březnu příštího roku, tedy za přibližně čtyři měsíce.

Nešlo přitom o "hlasování", dneškem dávají členské země na nejvyšší politické úrovni najevo, že nemají problém s tím, jak oněch 585 stran dohody o brexitu vypadá. Na unijní straně musí dokument následně podpořit také europarlament a Rada EU, tedy členské země, jej pak formálně schválí v souladu s článkem 50 unijní smlouvy, kterým se příprava brexitu řídí.

Schválit jí musí také Evropský parlament, kde se však neočekávají žádné potíže. "Jsem optimistický ohledně budoucnosti vztahů EU-UK po brexitu. Doufám, že to britský parlament také posvětí. Evropský parlament bude i nadále hájit zájmy občanů," řekl v reakci na rozhodnutí evropských lídrů předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona brexit ukazuje, že Evropa „potřebuje přestavbu“. Vyjádřil však uspokojení nad tím, že se sjednaná dohoda o vystoupení Velké Británie zabývá i otázkami pravidel hospodářské soutěže a rybolovu. „Je to volba suverénního lidu. Je to okamžik jednoty a odpovědnosti,“ řekl novinářům v Bruselu.

Odpor se čeká v britském parlamentu


Tím bude kontinent připraven a míč se ocitne na britské straně kanálu La Manche. Smlouvu už - byť za cenu několika rezignací - potvrdil kabinet premiérky Theresy Mayové. Tu nyní čeká klíčový úkol, tedy prosadit v prosinci její přijetí ve velmi skeptickém britském parlamentu.

Pokud se to nepodaří, čeká Británii nejspíš „tvrdý brexit" se všemi tvrdými dopady na obchodní a další vztahy. Na vyjednání a schválení nového textu není totiž podle unijních diplomatů dostatek času.

Smlouva definuje podobu samotného britského odchodu z unie. Týká se například práv občanů a vyrovnání finančních závazků. Předpokládá také přechodné období do konce roku 2020 s možností až dvouletého prodloužení. Právě v této době by se měly EU a Londýn dohodnout na textu smluv, podle nichž se bude po konci přechodného období řídit hospodářská spolupráce a oblasti, jako je bezpečnost či mezinárodní vztahy.

Jak by měly tyto smlouvy vypadat, obsahuje 26 stránek textu politické deklarace, kterou dnes summit také podpořil.

Britská premiérka Theresa Mayová v předvečer summitu napsala dopis britské veřejnosti, ve kterém ji vyzvala, aby dohodu o brexitu podpořila. Zatímco podle Mayové dohoda zaručuje „jasnější budoucnost“ Spojeného království, nálada mezi vůdci EU byla během summitu méně optimistická. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker popsal odchod Británie z bloku jako „smutný okamžik a tragédii“.

Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/schazi-se-mimoradny-summit-v-bruselu-clenove-eu-schvali-dohodu-o-brexitu-20181125.html

Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/schazi-se-mimoradny-summit-v-bruselu-clenove-eu-schvali-dohodu-o-brexitu-20181125.html