Rakouský prezident: USA jednají s EU jako s kolonií!

27.01.2019 10:56

Rakouský prezident: USA jednají s EU jako s kolonií!

Rakouský prezident: USA jednají s EU jako s kolonií!

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že EU má dva hlavní oponenty - Rusko a Spojené státy, sdělil Der Standard.

 

Alexander Van der Bellen, rakouský prezident

 

27. ledna 2019 - 07:20

 

Podle jeho názoru Washington jedná se zeměmi EU, stejně jako se svojí kolonií - příkladem bylo stažení USA z jaderné dohody s Íránem a tlak, který americká strana vyvíjí na „Nord Stream - 2“. Proto se podle Van der Bellena musí EU konečně stát na celosvětové scéně mnohem nezávislejší.


Přesně řečeno, pouze 12 z 35 oficiálních návštěv rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena bylo v zámoří, napsal Der Standard. Zbývajících 23 návštěv bylo podle jeho vlastních slov „na druhé straně naší vlasti - Evropské unie".

Minulý pátek Van der Bellen poznamenal, že posílení EU spolu s ochranou životního prostředí a budováním ekonomických vazeb bylo jedním z hlavních cílů prezidentské cesty.
 
Jak deník uvedl, navzdory skutečnosti, že po referendu z roku 2016 Brexit Van der Bellen zaznamenává rostoucí důvěru v EU ve zbytku členských zemí, všude se skrývají odpůrci unie. Konkrétně jde řeč o Rusku a Spojených státech.

 

Maire: Odmítáme, aby byly USA světovým ekonomickým četníkem! 

 

Rakouský prezident je přesvědčen, že tito i jiní čekají na oslabení EU. Podle něj „vláda USA jedná s EU a jednotlivými zeměmi jako s koloniemi". Jako příklad takového jednání uvádí Van der Bellen rozpory ohledně jaderné dohody s Íránem a výstavby plynovodu „Nord Stream 2“.
 
Van der Bellen přesvědčuje odstupujícího předsedu Evropské komise Jean-Claude Junckera, že EU by měla stanovit jako cíl - konečně se stát nezávislým ve světové politice.
 
Podle rakouského prezidenta se Evropská unie může chovat mnohem sebevědoměji v oblasti zahraniční politiky, neboť je jedním z tří největších ekonomických bloků na světě.„V zahraničí jsme nyní posuzováni nejen uměním a kulturou, ale také našimi podniky a naší roli neutrálních zprostředkovatelů," citovala publikace Van der Bellena.

(kou, prvnizpravy.cz, derstandard.at, foto: arch.)

Zdroj a odkaz: www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/rakousky-prezident-usa-jednaji-s-eu-jako-s-kolonii/