PUČ PROTI BABIŠOVI A ZEMANOVI POKRAČUJE! - POPLACH V KLECANECH Hoří klinika, kde se léčil Andrej Babiš mladší. Evakuují pacienty

19.11.2018 18:26

POPLACH V KLECANECH

Hořela klinika, kde se léčil Andrej Babiš mladší. Spisy požár nezničil

 
 
0:07
/
1:12
Načteno: 0%
Stav: 0%
 
Zdroj: TV Nova

Osm jednotek hasičů zasahovalo v budově Národního ústavu duševního zdraví. Hasiči společně s policií evakuovali 181 lidí, žádná zranění nebyla hlášena. Na klinice se léčil také Andrej Babiš mladší. Podle hasičů požár způsobila závada na elektroinstalaci, spisy nehořely.

V pondělí podvečer vyrazili středočeští hasiči do Klecan k budově Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). "Byl vyhlášen poplach 1. stupně. Ze zakouřených prostorů hasiči evakuovali 51 lidí," sdělila mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Spolu s pacienty se evakuovalo i 130 zaměstnanců ústavu, celkem tedy 181 lidí.

 

Požár se asi po hodině podařilo uhasit. Hasiči místo kontrolovali termovizí, z venku plameny ani kouř vidět nebylo. Příčinou byla pravděpodobně závada na elektroinstalaci. Výše škody je dva miliony korun.

 

Ihned po vypuknutí požáru začali lidé na sociálních sítích, ale také politici, spekulovat, zda nehoří dokumentace o pacientech. To ale mluvčí NUDZ odmítl a dodal, že informace jsou několikrát zálohovány.

 

 

18

GALERIE: Požár v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech

Zdroj: AKTU.cz
 
 

 

 

"Nikdo se nenadýchal zplodin hoření ani nebyl jinak zraněn. Všichni pacienti byli přemístěni do posluchárny v nezasažené části ústavu a nebyl nutný jejich převoz," uvedl mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

 

NÚDZ je místo, kde byla až donedávna na malý úvazek zaměstnaná psychiatrička a autorka zprávy o psychickém stavu Andreje Babiše mladšího Dita Protopopová. V úterý oznámila, že v NUDZ končí a její pacienti odcházejí s ní.

 

 

 

 

Podle některých médií měla zpráva pomoci premiérovu synovi  vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Manžel Protopopové byl navíc tím, kdo Babiše mladšího odvezl na Krym. Podle Babišova syna tam byl unesen, premiér to ale odmítá.

 

Dita Protopopová se na podzim jako lídr hnutí ANO v Praze 8 stala zastupitelkou. Po vypuknutí kauzy na místo rezignovala. Národní ústav duševního zdraví její postup prověřoval, žádná pochybení ale neobjevil.

 

Zdroj: https://tn.nova.cz/clanek/hori-narodni-ustav-dusevniho-zdravi-v-klecanech-evakuuji-pacienty.html