PROČ JSOU VEŘEJNOSTI EUROPOSLANCI NEZNÁMÍ? To je zlé. Miroslav Poche propadl v průzkumu o europoslancích

18.01.2019 09:11

Za to, že europoslanci jsou vesměs málo známé osobnosti může veřejnoprávní Česká televize, která do svých diskuzních pořadů (např. OVM - Otázky Václava Moravce) zve takové nýmandy jako je například poslanec Miroslav Kalousek, upadající strany TOP 09,  a ne europoslance, jejichž názory by občané znát měli, protože "jde do tuhého" - hraje se v EU o zbytek suverenity České republiky, coby národního státu. 

Názor Jiřího Bezáka

 

Agentura STEM vydala průzkum popularity českých europoslanců. Zatímco kladného ohodnocení se dostalo Pavlu Teličkovi, Miroslav Poche byl hodnocen značně negativně. Překvapivá může být taktéž hodnota neznalosti některých europoslanců u české veřejnosti, europoslanci Pavel Telička a Jiří Pospíšil jsou veřejnosti dobře známi, zatímco europoslanci jako Martina Dlajbová či Tomáš Zdechovský mají míru neznalosti u veřejnosti vyšší než 70 %.

Pro zhodnocení českých europoslanců se agentura STEM rozhodla, jelikož se v květnu letošního roku uskuteční volby do Evropského parlamentu. Průzkum se konal ve dnech 9. až 24. října 2018 a celkem 1011 respondentů uvedlo svůj názor na jednotlivé europoslance, případně se vyjádřili, že poslance neznají.

Zdroj a odkaz: www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-je-zle-Miroslav-Poche-propadl-v-pruzkumu-o-europoslancich-567122

 

FOTO: Popularita českých europoslanců – STEM

 

Anketa

Byl Bohuslav Sobotka dobrý premiér?

 
4%
 
96%
hlasovalo: 5934 lidí
Průzkum zjistil velmi nízkou míru znalosti europoslanců u české veřejnosti, výjimkami však jsou: Pavel Telička (nezná jej 28 %), Jiří Pospíšil (29 %), Jan Zahradil (38 %), Evžen Tošenovský (39 %), Miroslav Poche (46 %), Michaela Šojdrová (49 %) a Jaromír Štětina (51 %). Naopak nejméně známými europoslanci jsou Dita Charanzová (nezná ji 81 %), Martina Dlabajová (80 %) a Petr Ježek (79 %). Nejvíce kladné ohodnocení obdržel poslanec Pavel Telička (35 % občanů na něj má pozitivní názor). Podíl pozitivních a negativních názorů je však u Pavla Teličky poměrně vyrovnaný (35 % vs. 37 %).
 
 
Na Jiřího Pospíšila má velmi kladný názor 6 % respondentů, 25 % spíše příznivý a nepříznivý či spíše nepříznivý dohromady 40 %. Jan Zahradil dosáhl 31 % příznivého ohodnocení a stejného počtu negativních hlasů. Jan Keller, který je v Evropském parlamentu za ČSSD, dostal shodné kladné i záporné ohodnocení – 18 %, avšak až 64 % procent respondentů ho nezná.

Velmi nepříznivého ohodnocení se v průzkumu dostalo Miroslavu Pochemu, až 41 % ho hodnotí negativně a velmi příznivý názor má na něj pouze 1 % respondentů. Negativní hodnocení si vysloužila i Michaela Šojdrová, pozitivní hodnocení dostala od 18 % lidí a negativní od 33 %. Téměř neznámý je pro českou veřejnost i Tomáš Zdechovský, který v Evropském parlamentu od roku 2014 reprezentuje KDU-ČSL – neznámý je až pro 73 % lidí.

Zdroj a odkaz: www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-je-zle-Miroslav-Poche-propadl-v-pruzkumu-o-europoslancich-567122