Poslední rozloučení s Munzarem: Divadlo praská ve švech

01.02.2019 11:33

PŘÍMÝ PŘENOS POSLEDNÍ SBOHEM

Poslední rozloučení s Munzarem: Divadlo praská ve švech

 
 
Stream TypeŽIVĚ
 

Lidé se dnes naposledy loučí s hercem Luďkem Munzarem (†85). Smuteční obřad probíhá od 11 hodin v Národním divadle. Zlatá kaplička se pro veřejnost otevřela v 10:30. Přímý přenos z posledního rozloučení můžete sledovat na TN.cz.

Lidé se před Národním divadlem tísnili ještě dlouho před jeho otevřením. Fronty ke vchodu měly z obou stran desítky metrů, rozloučit s legendárním hercem se přišly stovky lidí. 

 

Před samotným posledním rozloučením nad divadlem přeletěly dva letouny typu L 200 Morava. Něco takové Česko nepamatuje.

 

Kolem hercovy rakve drželi čestnou stráž jeho herečtí kolegové. Celkem se jich vystřídá 66. Mezi nimi například Jiří Lábus, Petr Kostka, Jana Boušková, Vlastimil Harapes, Viktor Preiss a celá řada dalších. 

 

Jako první promluvil ředitel Národního divadla Jan Burian. Ten zavzpomínal nejen na Munzarovy začátky v Národním divadle, ale také na jeho největší role. "Umělecká autorita, oblíbený partner starších kolegů, později vzor mladších herců," zavzpomínal na Munzara. Ocenil také, že jeho žena Jana Hlaváčová za všech okolností stála při něm. 

 

Mezi jednotlivými projevy se promítala videa z hercova profesního i soukromého života. I díky nim v publiku smích střídal slzy.  

 

 

111

GALERIE: Lidé se loučí s hercem Luďkem Munzarem

Zdroj: TN.cz
 
 

 

 

Před zahájením posledního rozloučení měli lidé možnost podepsat se do kondolenční knihy a položit květinu k rakvi na jevišti. "Budeme mít čtyři řečníky, kromě mne promluví také Ivan Trojan, Iva Janžurová, Taťána Medvecká. Pohřbu se zúčastní i Hradišťan," popsal ředitel Národního divadla Jan Burian.

 

Během rozloučení se budou promítat fotografie a videa z Munzarova života - nejen profesního, ale také osobního. Režie se ujal Ondřej Kepka. "Mám tu čest, že jsem byl rodinou osloven, abych dal dohromady nějaké ukázky pro poslední rozloučení do Národního divadla. Chystáme věci, které by ho nějakým způsobem charakterizovaly," prozradil.

 

 

18

GALERIE: Herec Luděk Munzar

Zdroj: Profimedia
 
 

 

 

V závěru rozloučení bude rakev s hercem vynesena před budovu špalírem smutečních hostů. Odpoledne se bude konat pohřeb v kruhu rodinném. Jestli na poslední rozloučení dorazí Munzarova manželka Jana Hlaváčová, není jasné. Dlouhá léta totiž trpí depresemi a Parkinsonovou chorobou.

 

 

 

 

Luděk Munzar zemřel v sobotu 26. ledna ve své vile v pražských Modřanech. Vystudoval herectví na pražské DAMU, byl dlouholetým členem Národního divadla v Praze. Na začátku své kariéry se objevil například ve filmech Dědeček automobil od Alfréda Radoka nebo v dramatech Kočár do Vídně a Dnes naposled.

 

V roce 1982 získal titul Zasloužilý umělec. V roce 1990 však i se svou ženou Janou Hlaváčovou angažmá v Národním divadle opustil. V roce 2011 obdržel Cenu Thálii za celoživotní mistrovství v oboru činohra.

 

Podívejte se, jaký je program posledního rozloučení:

 

 
 

 

mom TN.cz