Teprve podruhé za 30 let udělena vysoká pokuta nadnárodním korporacím: Řetězce Billa a Penny zneužívaly tržní sílu, budou platit 164 milionů

23.02.2019 08:23

Obchodní řetězce Billa a Penny Market obdržely od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu ve výši téměř 164,4 milionu korun. Důvodem je zneužití tržní síly, kterého se dopouštěly prostřednictví dceřiné Rewe Buying Group. Na dodavatelích si totiž vynucovaly sníženou cenu, tzv. RBG bonus.

  •  

  •  

  •  

 

Ilustrační snímek | foto:  Petr TopičMAFRA

Billa a Penny v jednání s dodavateli potravin vystupovaly jako nákupní aliance. Společně si od nich sjednávaly výhodné odkupy pomocí tzv. RBG bonusů. RBG při tom zastupuje název Rewe Buying Group, jejímž jsou oba řetězce součástí.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) šlo v podstatě o zalistovací poplatek, který dodavatelé museli platit za to, že od nich řetězce odebírají zboží. V některých případech pak byl přímo podmínkou dodávání potravin, tvrdí antimonopolní úřad. 

V roce 2016, kdy prošla novela zákona o významné tržní síle, se podobný postup stal nelegálním. Skupina tehdy začala většinu z RBG bonusů převádět do podoby množstevních či cenových slev. I v takovém případě jsou však podle ÚOHS protiprávní.

„(RBG bonus) byl vyžadován bez oprávněného důvodu,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. „Úřad odhalil celkem 23 správních deliktů u 22 dodavatelů, kteří byli tímto nezákonným poplatkem postižení,“ dodal.

Rozhodnutí úřadu i pokuta už jsou pravomocné, protože řetězce přistoupily na takzvanou proceduru narovnání. Znamená to, že přiznaly vinu výměnou za snížení pokuty o 20 procent. Proti rozhodnutí tak už nemohou podat rozklad ani jej napadnout žalobou u soudu.

Nejvyšší pravomocná sankce

Podle ředitele komunikace Rewe Group Michaela Šperla je pokuta výsledkem dohody po několikaměsíčním vyjednávání mezi společností a úřadem.

„Skupina REWE dále podnikla odpovídající opatření, aby se podobné pochybení v budoucnu již neopakovalo,“ řekl. „Je nutné zdůraznit, že úřadem vytknuté jednání bylo ukončeno již dávno před společnou dohodou, protože neodpovídalo obchodnímu konceptu skupiny REWE,“ dodal.

Společnosti Billa byla udělena pokuta ve výši necelých 71 milionů korun, Penny zaplatí přibližně 93 milionů. Jejich dceřiné Rewe Buying Group úřad nakázal zaplatit 24 tisíc. S celkovou hodnotou přesahující 164 milionů korun je to nejvyšší pravomocná sankce, jakou dosud ÚOHS za zneužití významné tržní síly dosud uložil.

Jediná vyšší pokuta, 183 milionů korun pro řetězec Globus z roku 2017, pravomocná není, protože Globus proti ní podal rozklad.

 

 

Autoři: 

Zdroj a odkaz: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/billa-penny-pokuta-trzni-sila-zneuziti-antimonopolni-urad.A190222_092532_ekonomika_svob#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main