OSN žádá Francii, aby prověřila brutalitu proti „žlutým vestám"!

07.03.2019 14:11
OSN žádá Francii, aby prověřila brutalitu proti „žlutým vestám

 

Ilustrační foto

 

7. března 2019 - 11:05

 

Jak Le Monde poznamenal, francouzským úřadům se nelíbilo, když mluvila o nadměrném používání síly v boji proti nepokojům, kdy Bacheletová dala Francii na roveň s Haiti a Venezuelou. Ovšem západním elitám, které jsou vždy připraveny zkritizovat "jim nehodící se země" za porušování lidských práv, je krajně nepříjemné, když někdo vystaví kritice je samotné - samozvané strážce "demokracie", a "evropských hodnot".


Vysoká komisařka OSN pro lidská práva, Michelle Bacheletová, „důrazně doporučila“Francii, aby provedla „důkladnou kontrolu" zaznamenaných případů policejní brutalityběhem protestů "žlutých vest", uvedl deník Le Monde.

V rozhovoru pro Radu pro lidská práva v Ženevě dne 6. března Bacheletová řekla: „Vyzýváme vládu, aby udržovala dialog a žádáme o důkladnou kontrolu hlášených případů nadměrného použití síly.“

Podle vysokého komisařky se „žluté vesty" vycházejí do ulic, protože mají pocit, že jejich ekonomická práva jsou podkopána a vládní rozhodnutí jsou přijímána bez zohlednění jejich názorů. Bacheletová zdůraznila, že „nerovnost existuje ve všech zemích" - „dokonce i v prosperujících státech někteří lidé mají pocit, že nejsou připustěni k výhodám rozvoje a jsou jim krácená hospodářská a sociální práva“.

 

Po střelbě policie je protestující z Bordeaux v umělém spánku!

Atlantico: Radši pronásledují „žluté vesty", než skutečné zločiny!

 

Jak deník uvedl, když hovořila o „prosperujících státech", komisařka neuvedla přímo Francii. Kromě toho Bacheletová odsoudil brutální metody, k nimž se nedávno uchýlily vlády Súdánu, Zimbabwe a Haiti během potlačení vnitřních protestů.

U francouzských politiků vyvolávala slova Bacheletové rozhořčení. Oficiální zástupce francouzské vlády Benjamin Griveaux vyjádřil překvapení, že jeho země je uvedena ve stejném seznamu „s Venezuelou a Haiti, kde lidé umírají". Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner se zeptal, zda je „moudré" umístit Paříž do takového sousedství, když je známo, že během protestů na Haiti zemřelo 41 lidí a venezuelský vůdce Nicolas Maduro nedovolil humanitární pomoc do země. Politik také řekl, že Paříž se již chová co nejotevřeněji a vždy provádí kontroly, když existují podezření na policejní brutalitu.

Nicméně, navzdory jistému rozhořčení, Griveaux řekl, že Francie zaznamená a vezme na vědomí výhrady OSN.

Le Monde připomněl, že koncem února Komise OSN pro lidská práva vyzvala Francii, aby přestala používat traumatické zbraně odpalující těžké gumové koule, neboť způsobují vážná zranění demonstrantům (mezi nimi utržená ruka, nebo ztráta oka).

(kou, prvnizpravy.cz, lemonde.fr, foto: arch.)

Odkaz a zdroj: 

Odkaz a zdroj: www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/osn-zada-francii-aby-proverila-brutalitu-proti-zlutym-vestam/