Novoroční oživení hnutí žlutých vest ve Francii pokračuje. Do ulic v sobotu vyšlo 84 tisíc lidí

13.01.2019 11:57

Novoroční oživení hnutí žlutých vest ve Francii pokračuje. Do ulic v sobotu vyšlo 84 tisíc lidí

 
 
 

 

V Paříži zazněly požadavky na propuštění bývalého boxera Christopha Dettingera, který na minulé demonstraci žlutých vest hrubě napadl dva policisty. Ve snaze vyhnout se násilí si tentokrát protestní hnutí zřídilo vlastní pořádkovou službu, která měla dohlížet na průběh demonstrace.

 

Už devátou sobotu po sobě pokračovaly ve Francii protesty takzvaných žlutých vest. Po celé zemi se podle údajů ministerstva vnitra sešlo na 84 tisíc demonstrantů, tedy ještě více než před týdnem, kdy proti politice prezidenta Emmanuela Macrona protestovalo asi 50 tisíc lidí.

V Paříži vyšlo do ulic osm tisíc „žlutých vest“, z nichž více než stovku zatkli policisté kvůli výtržnostem a seskupování se za účelem páchání násilností. Novinkou byla pořádková služba zřízená samotným hnutím, která měla kontrolovat průběh demonstrace a určovat směr, kterým se dav vydá.

Kromě výše zmíněné stovky zatčených ale manifestace probíhaly tři dny před zahájením „velké národní debaty“ relativně klidně. Právě veřejnými debatami se Elysejský palác snaží odpovědět na protestní hnutí, které ve Francii vypuklo vloni 17. listopadu.

 

 

Pět tisíc lidí se sešlo ve středofrancouzském městě Bourges, kde protest svolaly dvě osobnosti mluvící za „žluté vesty“: autorka petice proti zdražení pohonných hmot Priscillia Ludoskyová a bloger Maxime Nicolle známý pod pseudonymem Fly Rider. Bourges zvolily proto, že na něj na rozdíl od Paříže nejsou tolik zaměřené bezpečnostní složky, a proto zde méně hrozily násilné incidenty. Menší část demonstrantů se přesto nakonec s policisty střetla v historickém centru města, kde byly protesty zakázány.

V Paříži se tentokrát kromě obvyklých sloganů typu „Macrone, demisi“ objevily na transparentech i požadavky na osvobození bývalého boxera Christopha Dettingera, který byl ve francouzské metropoli zatčen před týdnem po brutálním útoku na dva policisty. Jeden z nich je nyní ve dvoutýdenní pracovní neschopnosti.

 

 

Francouzi vybrali na začátku týdne pro Dettingera pomocí veřejné sbírky asi tři miliony korun, po kritice ze strany vlády ale crowdfundingový server další shromažďování peněz raději zastavil. Ještě vyšší částku se pak podařilo vybrat v jiné sbírce určené naopak obětem Dettingerova útoku.

Demonstrace žlutých vest hostila i další velká města, zvláště Bordeaux, Toulouse a Lyon.

Myšlenky hnutí se dále šíří i do dalších států světa. Na tento víkend plánovali vůbec první protesty i nositelé žlutých vest v Kanadě. Francouzská média informovala, že se za oceánem hlásí k hnutí na 100 tisíc lidí, kteří nejsou spokojení s politikou liberálního premiéra Justina Trudeaua. Ten dostal v posledních dnech i několik výhrůžek smrtí.

Zdroj a odkaz: www.info.cz/svet/novorocni-oziveni-hnuti-zlutych-vest-ve-francii-pokracuje-do-ulic-v-sobotu-vyslo-84-tisic-lidi-39515.html

Poznatek cizince z předchozích demonstrací Hnutí žlutých vest:

Macronova vláda a její tzv. bezpečnostní síly se podílejí aktivně na diskretidaci Hnutí žlutých vest. Záměrně vysílají z řad tajných policistů provokatéry, kteří rozbíjejí výkladní skříně, demolují auta a podobně s cílem propagandisticky před občany obhájit brutální zákroky francouzské policie vůči demonstrantům a zároveň popudit běžně neinformovanou francouzskou veřejnost proti Hnutí žlutých vest.