Nestejskáme si: Královská lípa vypravuje – 3.12.2018 /VIDEO

11.12.2018 11:00

Výbor národní kultury pořádal 3. prosince 2018 ve Slovenském domě v Praze představení „Královská lípa vypravuje“ chrudimského souboru Nestejskáme si pod vedením Jana Stejskala.

Odkaz: www.youtube.com/watch?v=iz0elZubeyU

 Žijeme v době, kdy se český národ potřebuje vrátit ke svým kořenům, kdy si potřebujeme znovu připomenout, kým jsme, co jsme za mnoho staletí existence prožili, o co naši předkové usilovali a za co bojovali. Každý národ, stejně jako každý člověk má tělo a duši. Dějiny národa vyprávějí o tom, co se dělo s tělem národa. O tom, co národ zažíval ve své duši, co cítil a prožíval, vyprávějí příběhy a ze všeho nejlépe právě písně. Pořad Královská lípa vypravuje byl právě takovou přehlídkou písní, do kterých se duše českého národa zapsala nejlépe a skrze které jsme mohli k české duši přistoupit a zažít sami sebe jako její součást. V kakofonii dnešní všudypřítomné kosmopolitní „kultury“ jsou právě naše národní písně tím, co nám pomůže najít správnou cestu, směr a smysl našeho života v této době. Skupina Nestejskáme si podala tyto písně nádherným způsobem a kdo se nezúčastnil, o hodně přišel. Videozáznam je tedy alespoň připomenutím, na co se můžete na nějakém dalším vystoupení těšit.

Zájemci o uspořádání vystoupení souboru „Nestejskáme si“, které je velmi vhodné např. pro školy, domovy seniorů či jakékoliv kulturní organizace, mohou psát na email: stejskal64@seznam.cz

Zdroj: https://www.nwoo.org/2018/12/07/nestejskame-si-kralovska-lipa-vypravuje-3-12-2018/