Nedělní zamyšlení Jiřího Bezáka : "Když dělají dva totéž, není to totéž aneb dva metry na dva obdobné příběhy."

27.01.2019 03:53

           Dnešní nedělní zamyšlení, jako komentátor současného dění, chci věnovat dvěma příběhům dvou různých zemí světa, kde demonstrují lidé proti legitimně zvolenému prezidentovi . Jedná se o státy na různých kontinentech, v Evropě o Francii a v Jižní Americe o Venezuelu. Jsou to dvě zcela odlišné země z pohledu geografického, ekonomického i demografického, ale ne zcela odlišné příběhy lidí v nich žijících.

          O Francii víme, že zde žije cca 66 nilionů lidí na ploše zhruba 544 tis. km2 a v ekonomice dle výše HDP na 1 obyvatele zaujímá 24.místo (2015), což znamená, že jde o vysoce hospodářsky vyspělý stát. Francouzi si právem myslí, že úsporná opatření na úkor řadového občana, jež chce prosadit v roce 2017 zvolený prezident Emmanuel Macron, jsou  nefér. Ekonomicky tato země má na to, aby Francouzi měli se lépe, a proto 17.11.2018 vyšli poprvé do ulic a požadují demisi zmíněného prezidenta. Protesty se konají vždy v sobotu, čímž hnutí Žluté vesty dává jasně najevo, že nechce zhoršovat ekonomickou situaci své země.

Už 11.sobotní demostrace se konala právě včera 27.1.2018, a to nejen v Paříži. Během protestů a zjevně i kvůli brutalitě francouzské policie zahynulo dosud celkem  více než 11 demonstrantů. Prezident Macron, i když odložil vyšší zdanění pohonných hmot, odstoupit nehodlá a naopak je politicky velmi aktivní. Kromě tzv. Cášské smlouvy s Německem, podepsané s kancléřkou Merkelovou, udílí rady (ultimatum) svému venezuelskému kolegovi Madurovi, taky legitimně zvolenému prezidentovi v roce 2018, aby do 8 dnů vypsal nové prezidentské volby ve Venezuele. Francouzská policie vůči demonstrujícím použila kromě vodních děl, slzného plynu, obušků a psů i gumové projektily. Existují dohady, zda nebyly použity i střelné zbraně. Nepokoje nadále trvají a nervozita francouzské policie je už životu přímo nebezpečná. 

Video: www.youtube.com/watch?v=e6E9cBvm24Q

       O Venezuele víme, že tu žije více než 31 milionů lidí na ploše zhruba 916,5 tisíce km2 a v ekonomice zaujímá dle výše HDP na 1 občana 66.místo, což znamená, že jde hospodářsky o vyspělou rozvojovou ekonomiku. Protesty proti zde legitimně zvolenému prezidentovi Nicolásu Madurovi jsou v rovině hospodářské i politické, zejména kvůli sílícímu tlaku zvenčí, a to z USA a v poslední době i ze zemí EU jako je Francie. Maduro je opozicí považován za diktátora, a to proto, že od roku 2017 byla pozastavena činnost parlamentu, opozicí ovládaného, kde se pasoval letos opoziční politik typu Macrona, Juan Guaidó, do role úřadujícího prezidenta Venezuely, a to s podporou zejména USA, načež legitimní prezident Maduro vyzval americké diplomaty, aby do 72 hodin opustily Venezuelu, neboť zjevně jde o pokus o puč s podporou USA. Západní země, včetně Francie vydaly ultimativní požadavek, že pokud do 8 dnů stávající prezident nevypíše nové volby prezidenta, prohlásí za prezidenta Venezuely právě zmíněného Juana Guaidó. 

Zdroj a odkaz na článek: www.novinky.cz/zahranicni/svet/495365-prezidentem-venezuely-se-prohlasil-sef-parlamentu-uz-ho-uznal-trump.html

 

      Z předchozího výčtu je zjevné, že zatímco o legitimitě zvolení prezidenta Macrona ve Francii západní země nepochybují, ačkoliv bráno metrem, jenž je použit na Venezuelu, by v podstatě po protestech Francouzů měl Macron odstoupit a měly by být vypsány nové prezidentské volby. Všimněme si, že žádná země si nedovolila zvenčí udílet Francii rady jak má tuto vnitropolitickou krizi řešit. U Venezuely, kde existuje tzv. prezidentský systém, na rozdíl od Francie, kde je tzv. poloprezidentský systém, vměšování zvenčí nabralo velkých otáček a je zcela nepřehlédnutelné až alarmující. Někteří zahraniční komentátoři se obávají dokonce libyjského scénáře, kdy západní země jsou schopny zajít až tak daleko, že utopí Venezuelu v krvi. 

Odkaz: www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/odhalene-detaily-tajneho-planu-usa-na-prevrat-ve-venezuele/

Západ zjevně nemůže Madurovi odpustit to, že pod jeho vedením a jeho předchůdce Huga Cháveze, došlo mimo jiné k znárodnění ropného průmyslu. Dokud byla cena ropy vysoko, Venezuele se hospodářsky dařilo, ale jak světová cena ropy i kvůli USA, které zahájily masivní těžbu ropy na Aljašce, klesla, dostaly se země jako je Venezuela do hospodářských potíží.

      Venezuela v současné době má přátelské vztahy se zeměmi, které USA nemohou vystát, s Čínou, s Ruskem, s Íránem, s Kubou, s KLDR, s Tureckem, s Mexikem a s Vietnamem. Rusko má zájem nejen na investicích do ropného průmyslu, ale i na zřízení stálé vojenské základny ve Venezuele, což je pro USA přímo neúnosné, ačkoliv kolem hranic Ruska existuje přímo několik desítek vojenských základen USA.

      Z Wikipedie se dozvídáme, že:

V současné době se následkem humanitární krize a politiky prezidenta Nicolase Madura zhoršují venezuelské vztahy se sousedními zeměmi. Kvůli přílivu uprchlíků z Venezuely se ochladily vztahy s Kolumbií a Brazílií. Po krizi ohledně údajně zmanipulovaných prezidentských voleb prohlásili představitelé Kolumbie, Brazílie, ArgentinyChileKanadyEvropské unie a Spojených států amerických, že neuznávají Madura jako legitimního prezidenta a podporují předsedu parlamentu Juana Guaidóa.

23. ledna 2019 oznámila Madurova vláda přerušení diplomatických styků Venezuely s USA. Ty však tento krok neuznávají a nehodlají své diplomaty ze země odvolat.

       Vměšování do vnitřních záležitostí země není jen nového data. Už v letech 1902 a 1903 uskutečnily Británie, Německo a Itálie námořní blokádu Venezuely, aby ji donutily splácet zahraniční dluhy. 

 Pikantně by zněla v současnosti otázka, která nikdy v masových médiích nezazní: "Kdo donutí předlužené USA, aby splatily své obrovské zahraniční dluhy?"

Odkaz: cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_dluh_Spojen%C3%BDch_st%C3%A1t%C5%AF_americk%C3%BDch