Ne Macronovi! Ne diskusi! „Desáté dějství" manifestace „žlutých vest" bude zase v ulicích

17.01.2019 18:04

I na tuto sobotu 19. ledna se připravuje další manifestace „žlutých vest", v pořadí již desátá. Dějství desáté... Píše o tom konzervativní list Le Figaro.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/246344-ne-macronovi-ne-diskusi-desate-dejstvi-manifestace-zlutych-vest-bude-zase-v-ulicich/

„Po vzteku hněv!" Ačkoliv francouzský prezident Emmanuel Macron odstartoval v úterý „národní rozpravu", jíž se pokouší oslabit nespokojenost „žlutých vest", část z nich je i nadále odhodlána pokračovat v hnutí i tuto sobotu.

Jsou přesvědčeni, že „národní debata" není k ničemu a má ryze „sterilní" podobu. „K ničemu to nevede, všichni vědí, co lid požaduje! Méně poslanců, méně privilegií, více transparentnosti, aby lid byl systematicky dotazován, když s něčím nesouhlasí," napsala jedna „žlutá vesta" na Facebooku, kde existuje hned několik stránek, které ohlašují „Desáté dějství" v Paříži i v regionech.

Každá skupina má svou vlastní strategii. „Pro 10. dějství to bude operace nadbytečnost," píše se v jiném vláknu, které vybízí k setkání na Champs-Elysées v Paříži. „Princip? Přijďte všichni nejméně se dvěma přáteli, které jste ještě nikdy nepřivedli. Vybavte se schopností je přesvědčit, že to musí vidět na vlastní oči," povzbuzuje jeden z organizátorů. 

Milión lidí v Paříži? Počet manifestujících roste...

Ve stejném stylu se odehrávají i další „události", které na Facebooku slibují „milión žlutých vest v Paříži" jako odpověď na deklarace Emmanuela Macrona, který počátkem týdne potvrdil, že „příliš mnoho" Francouzů zapomnělo, co to je „smysl nasazení". „Ukážeme mu, že Francouzi mají smysl nasazení ve společné organizovanosti toho největšího shromáždění všech regionů a osob v Paříži," kasá se další internaut.

Několik manifestací se chystá v Paříži. Jedna z nich na Bastille (XI arrondisment) nebo na esplanádě na Invalidovně (VII arrondisment), zatímco jiní píší, že místo oznámí až na poslední chvíli. Pařížská prefektura, kterou list Le Figaro kontaktoval, dosud neodpověděla kolik manifestací je nahlášeno. Vypadá to, že se jejich počet zvyšuje, zvláště během Osmého a Devátého dějství. Minulou sobotu bylo podle ministerstva vnitra po celé Francii 84 000 manifestujících, z toho 8 000 jenom v Paříži.

Mezi internauty je mnoho těch, kteří oslavují „dva měsíce" trvání hnutí, které připadá na dnešek. „Pomůžeme malým obchodníkům v sobotu? Půjdeme do centra nebo na okraj města? Jste pro, nebo proti?" ptá se internaut dva dny před termínem. Někteří chtějí tuto sobotu přijít s růží nebo svíčkou, aby drželi minutu ticha na památku zraněných a zesnulých od počátku hnutí. Jejich počet se vyšplhal už na deset.

Mezi manifestanty se ustanovila také skupina „street medic", kterou tvoří dobrovolníci z řad zdravotníků, jež nabízejí první pomoc zraněným, a sestavují soupis potřebného materiálu, který je potřeba (náplasti, jehly, pokrývky). „Vytiskla jsem si seznam, běžím do lékárny," píše jiná internautka. „Už jsem nakoupila! Přivezu je do Paříže," píše jiná.

Vedle Paříže se svolávají i v jiných městech. Města jako Lyon, Bordeaux, Lille, ale další menší města jsou v pohotovosti, například Valence nebo Béziers. Maxime Nicolle, přezdívaný také jako Fly Rider, jeden z mluvčích „žlutých vest", během minulé soboty vyzval v Bourges, aby se na jeho výzvu lidé sjeli do jihofrancouzského Toulouse. Naproti tomu Éric Drouet, jiná známá postava „žlutých vest", ohlásil, že bude na „desátém dějství" opět v Paříži. Třetí postava Priscilla Ludosky, která se s Drouetem čerstvě rozhádala, zatím k žádné sobotní manifestaci nevyzvala.

Jako obvykle, se na stránkách Facebooku dají najít již nyní výzvy k dalším sobotním manifestacím: Dějství XI. a XII. se již organizují nyní. Rádio France Bleu hlásí, že jedna skupina chce manifestovat před policejními komisařstvím 2. února proti policejnímu násilí. Od začátku hnutí byly zraněny stovky osob a policie dostala na 200 oznámení o zdokumentovaném policejním násilí. Soudy již zasedaly celkem v 78 případech.



Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/246344-ne-macronovi-ne-diskusi-desate-dejstvi-manifestace-zlutych-vest-bude-zase-v-ulicich/