Na Letné chtělo Babišovu demisi čtvrt milionu lidí, další demonstrace bude v listopadu

24.06.2019 07:56

Na Letné chtělo Babišovu demisi čtvrt milionu lidí, další demonstrace bude v listopadu

včera 11:35
 
 
 
 

Přenos demonstrace na Letné. (Video: Seznam, Seznam.cz)

 
 
 

Pořadatelé ze spolku Milon chvilek svolali další demonstraci na 16. listopadu, místo bude stejné.

 
Článek

Až čtvrt milionu lidí dorazilo podle prvního odhadu pořadatelů na demonstraci proti Andreji Babišovi do Prahy. Na Letné tak vyvrcholila série protestů za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá spolek Milion chvilek.

Impulzem demonstrací, z nichž první se konala 29. dubna, byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (za ANO). Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Mezi obviněnými je i premiér Andrej Babiš (ANO), který případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

 

Sledujte speciál Seznamu k nedělní demonstraci

Demonstrace na Letné by měla být největší od roku 1989. Podle odhadů pořadatelů na Letnou dorazilo zhruba čtvrt milionu lidí. Jejich odhad počtu účastníků potvrdila následně telekomunikační společnost T-Mobile, která na základě dat ze své sítě uvedla, že na Letné se sešlo víc než 258 000 lidí.

Dosud drží zřejmě prvenství protest z dubna 2012, který na Václavském náměstí pořádala Českomoravská konfederace odborových svazů a dvě desítky organizací a iniciativ s cílem zastavit reformy vlády Petra Nečase (ODS). Podle organizátorů se jej zúčastnilo až 150 tisíc lidí, policie jejich počet odhadla asi na 90 tisíc.

Na minulý protest proti Benešové a Babišovi na Václavském náměstí podle pořadatelů dorazilo 120 tisíc lidí. Demonstrací, které se konaly 25. a 26. listopadu 1989, týden po potlačení studentského průvodu na Národní třídě, se zúčastnilo na 800 tisíc, resp. 500 tisíc lidí.

Zdroj a odkaz: www.seznamzpravy.cz/clanek/prahu-ceka-mozna-nejvetsi-demonstrace-od-roku-1989-74647?autoplay=1