Mayová chce odklad brexitu do 30. června, Tusk ale prosazuje celý rok

06.04.2019 01:19
  10:18,  aktualizováno  13:18
Britská premiérka Theresa Mayová v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi žádá o odklad brexitu do 30. června. Británie se podle ní připraví na účast v květnových volbách do Evropského parlamentu. Tuto podmínku zahrnuje i Tuskův návrh, který Británii nabízí flexibilní odklad o jeden rok.

Britská premiérka Theresa Mayová a šéf evropských summitů Donald Tusk | foto: AP

  •  
  •  
  •  

„Drahý Donalde. Píšu, abych informovala Evropskou radu, že Spojené království žádá prodloužení odkladu v rámci článku 50 smlouvy o Evropské unii (...). Spojené království navrhuje, že by toto prodloužení mělo skončit 30. června,“ píše Mayová Tuskovi v dopise s dovětkem, že pokud se podaří schválit brexitovou dohodu dřív, vláda navrhne i dřívější odchod.

Fotogalerie

Tuska také ujišťuje, že se bude Británie zodpovědně připravovat na volby do Evropského parlamentu i přesto, že její snahou je odejít z EU ještě před nimi. 

Účast v eurovolbách až dosud Mayová odmítala a část její vlády kvůli ní hrozila rezignací. O případném posunutí termínu brexitu budou Tusk a lídři unijních zemí rozhodovat na bruselském summitu příští středu. 

Odklad na červen však hodlá vetovat například francouzský prezident Emmanuel Macron, napsal ještě před původním březnovým odchodem Británie list Le Point. 

Editorka BBC Katya Adlerová na Twitteru ve čtvrtek napsala, že se EU přiklání k delšímu odkladu brexitu. A to proto, aby se vyhla tomu, „že ji bude premiérka (Mayová) neustále kontaktovat, žádat sérii krátkých odkladů a hrozba odchodu bez dohody bude pořád nablízku“.

05.dubna 2019 v 10:31, příspěvek archivován: 05.dubna 2019 v 11:52

EU leans toward longer extension to avoid being constantly approached by the PM for a rolling series of short extensions with threat of no deal always round the corner. Message from EU “Dear Theresa, Enough of the drama already! We have other non #Brexit issues on our plate.” /3

Právě Tusk chce nyní Británii nabídnout flexibilní dvanáctiměsíční odklad termínu odchodu z Evropské unie. Předseda Evropské rady míní, že je to pro Brity nejlepším řešení, které jim umožní odejít z EU poté, co schválí dohodu o vystoupení. O jeho plánu informoval vysoce postavený unijní činitel. Dohodu už však britští poslanci třikrát odmítli. Podmínkou ročního odkladu je, aby se Británie účastnila květnových evropských voleb.

„Jediným smysluplným východiskem je dlouhý, ale flexibilní odklad,“ řekl podle zdroje listu The Guardian ve čtvrtek Tusk svým spolupracovníkům v Bruselu. Svůj plán označil spojením anglických slov pro flexibilní odklad za „flextension“. Příští týden by Tuskův návrh museli schválit zástupci členských zemí EU na summitu věnovaném právě brexitu. 

Britové kritizují Mayovou

Žádost premiérky Theresy Mayové o nový odklad brexitu do 30. června zatím britské politické strany převážně kritizují.

"Pokud kvůli dlouhému odkladu uvázneme v EU, měli bychom působit takové obtíže, jak jen bude možné,"napsal na Twitteru konzervativní stoupenec rázné odluky od Unie Jacob Rees-Mogg. Británie by podle něj mohla vetovat jakékoli zvyšování unijního rozpočtu, blokovat případné vytvoření společné unijní armády či plány francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na další integraci evropského bloku.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová uvedla, že slova o blokování evropské agendy vyřkl "tentýž chlapík, který tvrdil, že Británie nemá možnost činit v EU žádnou z těchto věcí, a proto musíme odejít". Německý ekonom Christian Odendahl k tweetu Reese-Mogga ironicky poznamenal, že všechny zmíněné návrhy již blokuje Berlín, ale "díky za nabídku pomoci".

Evropský mluvčí SNP Stephen Gethinsmíní, že Mayová upřednostňuje zájmy své nejednotné strany toryů před vším ostatním". Připomněl, že premiérka už jednou v Bruselu neuspěla s žádostí o odklad do stejného data a unijní lídři zatím prodloužili Británii členství v EU do 12. dubna. Odklad podle něj vzhledem k neschopnosti parlamentu schválit brexitovou dohodu nic neřeší a na místě je vypsání nového referenda.

Francie však v tuto chvíli považuje jakékoli debaty o dalším odkladu brexitu za předčasné, protože Evropská unie dala jasně najevo, že od Londýna bude požadovat zdůvodnění tohoto kroku. 

Uvedl to v pátek podle agentury Reuters zdroj blízký Macronovi. Tvrzení, že předseda Evropské rady Donald Tusk chce Británii nabídnout pružný roční odklad, označil za „nevhodný pokusný balonek“. 

„V každém případě potřebujeme do úterý od Británie konkrétní plán,“ dodal zdroj z Elysejského paláce s odkazem na středeční unijní summit, na kterém budou Tusk a lídři sedmadvacítky o případném odkladu rozhodovat. 

Rakousko v pátek zopakovalo, že pro další odklad britského odchodu z EU nevidí důvod, pokud se ve Spojeném království nezmění situace. „A to se dosud nestalo,“ řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz v rozhovoru s německým listem Straubinger Tagblatt.

Vlivný německý poslanec a šéf zahraničního výboru německého parlamentu Norbert Röttgen (CDU) podobně jako někteří britští komentátoři soudí, že žádost Mayové o odklad do 30. června je vnitropolitickým taktickým manévrem. „Dá se to chápat, ale nedává to smysl,“ uvedl poslanec na Twitteru s tím, že ostatních 27 unijních zemí už tento termín jednou zamítlo. On sám dává přednost flexibilnímu ročnímu odkladu, který údajně navrhuje Tusk.

Podle současného harmonogramu má Británie opustit Evropskou unii 12. dubna, ovšem britští poslanci stále nepřijali dohodu s Bruselem upravující podmínky brexitu. Unijní představitelé varují, že hrozba problematického odchodu bez dohody je proto stále pravděpodobnější. Britští poslanci zároveň schválili návrh zákona, který Mayovou pověřuje, aby usilovala o odklad brexitu, pokud by hrozilo, že se Británie s EU rozloučí v podobě tvrdým brexitem.

Summit EU se dohodl na dvou verzích prodloužení brexitu (březen 2019):

Lídři EU se dohodli na dvou verzích odkladu brexitu | (1:38) | video: Reuters
 
 
Autoři: 

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/brexit-velka-britanie-mayova-zada-o-odklad-do-cervna-eurovolby.A190405_101307_zahranicni_kha#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zahranicni&utm_content=main