Letní škola po šestnácté v Havlíčkově Brodě

17.08.2020 14:28

V neděli 16. srpna odstartuje v Havlíčkově Brodě šestnáctý ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského, kterého se letos účastní více než pět desítek mladých lidí se zájmem o média, kulturu historii a společnost střední Evropy. Debaty a přednášky jsou zdarma otevřené také veřejnosti.

„Letos na Vysočinu přijedou vzhledem ke koronaviru pouze mladí Češi
a Slováci, účastníci z dalších zemích svou účast buď zrušili, nebo nemohou
do České republiky přijet. Jsme rádi, že přesto přijede téměř padesát účastníků, kteří se týden budou věnovat vlastnímu vzdělávání,“ uvedl jeden ze zakladatelů letní školy Milan Pilař.

V průběhu týdne absolvují účastníci praktické i teoretické aktivity v šesti skupinách podle mediálního zaměření pod vedením zkušených lektorů z regionálních i celoplošných médií. Většina výstupů, které během týdne vytvoří, se objeví v regionálních médiích, která jsou partnery letní školy.

Od pondělí 17. do pátku 21. srpna jsou tradičně součástí letní školy také veřejně přístupné přednášky a besedy na nejrůznější aktuální témata z mediální oblasti, ale také historie a kultury.

Program otevře v pondělí 17. srpna v 15.30 přednáška s debatou Filipa Rožánka nazvaná Potřebujeme ještě veřejnoprávní média?, večer pak od 19.00 mohou zájemci v rámci Večera s Hospodářskými novinami zhlédnout debatu Euro ve střední Evropě a jeho budoucnost, které se zúčastní slovenská ekonomka Elena Kohútiková společně s českými ekonomy Oldřichem Dědkem a Lukášem Kovandou, moderovat bude Luděk Vainert, komentátor Hospodářských novin.

úterý 18. srpna od 15.00 proběhne debata nazvaná Jak se společnosti střední Evropy vypořádaly s temnými etapami své historie? Debatovat do Brodu přijede Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení, Jan Urban, publicista, moderovat bude historik Michal Stehlík.
Od 19.00 se uskuteční debata Brexit a jeho středoevropské souvislosti. Hostem bude skotský historik David Green z Glasgow University, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Diskusi moderuje Jiří Hošek, novinář, Seznam Zprávy.

Středa 19. srpna nabídne pouze večerní debatu od 19.00 v rámci Večera
s českým Deníkem N a slovenským Denníkem N
 nazvaná Role a význam investigativních novinářů v současnosti. Účast v ní přijali Jakub Zelenka Jana Ustohalová z Deníku N a Miro Kern z Denníku N, moderovat bude Nora Fridrichová z České televize.

Ve čtvrtek 20. srpna odpoledne představí od 15.30 své profesní kariéry ve velkých médiích Kateřina KadlecováAneta Šaferová a Jan Brož, absolventi letní školy.
Od 19.00 pak čeká na účastníky i zájemce Večer s Aktuálně.cz nazvaný Nejsi sám – Jak změnit způsob uvažování o příběhu se Simonou Fendrychovou a Nikitou Poljakovem z Aktuálně.cz a fotografem a mezinárodní ambasadorem značky Fujifilm Davidem Gaberle.

pátek 21. srpna uzavřou program pro veřejnost odpolední diskuse nazvaná Podcasty – moderní trend v médiích s Filipem Titlbachem z Deníku N, Jolanou Humpálovou a Evou Soukeníkovou ze zahraniční redakce Seznam Zpráv a novinářem Davidem Vaníčkem.
Na večer od 19.00 jsme připravili aktuální debatu s týdeníkem Echo nazvanou Jak média a politici (ne)zvládli Covid-19? Debatovat budou Martina Lisová, starostka městyse Větrný Jeníkov, Martin Hausenblas, podnikatel a filantrop, Karel Drbal, imunolog, katedra buněčné biologie UK Praha, moderuje Daniel Kaiser, týdeník Echo.

Všechny besedy a přednášky jsou zdarma přístupné veřejnosti v uvedených časech v klubu Oko na Smetanově náměstí v Havlíčkově Brodě.

Více informací: www.letnizurnalistickaskola.cz a Facebooku.