Le Figaro: Pod Macronem Francie „chodí v kruhu" a hrozí revoluce!

06.03.2019 13:12
Le Figaro: Pod Macronem Francie „chodí v kruhu" a hrozí revoluce!

Francie, zachvácená krizí „žlutých vest“, se vrhla do národní diskuse, a připomíná kruhovou křižovatku, která má uzavřeny všechny výjezdy, uvedl pozorovatel Le Figaro Nicolas Baverez.

 

Ilustrační foto

 

6. března 2019 - 04:20

 

Demonstranti nechtějí, aby jejich hnutí získalo politický charakter a úřady pokračují v politice, která vyvolala lidovou vzpouru, napsal autor.


„Emmanuel Macron tvrdil, že přiměje Francii, aby šla vpřed, ale místo toho se pohybuje v kruhu," napsal Nicolas Baverez. Podle něj v době „velké národní diskuse" země získala podobu kruhové křižovatky z miniatury francouzského humoristy Raymonda Devota, z níž všechny jsou uzavřeny, což nutí řidiče do nekonečného pohybu v kruhu.

Na jedné straně „daňový bunt" „žlutých vest" vede k úplnému „nihilismu" členů protestního hnutí, které nemá ani vůdce, ani projekt, ani nepropaguje myšlenky a neodmítá žádné organizační nebo politické kroky od svých aktivistů. „Nic je nespojuje kromě veřejného rozhořčení a agrese, jehož výsledkem je každou sobotu pokračování dalšího ničení centra města," poznamenal autor. Ve jménu nenávisti k elitám a popření systému „žluté vesty" připouští extrémisty jakéhokoliv druhu do svých řad a legitimují nejnebezpečnější nápady, počínaje antisemitismem, varuje novinář.

Na druhou stranu, vláda místo toho, aby podporovala nové způsoby řešení problémů země, pokračuje ve „spirále směrem dolů". Navzdory skutečnosti, že „žluté vesty" se oprávněně vzbouřily proti „olupujícím poplatkům" ze strany úřadů, jejichž podíl na HDP Francie již dosáhl 53%, „není den, kdy ministři nebo představitelé vládnoucí strany přicházeli se zvýšením daní nebo přicházeli s novými"konstatoval rozčíleně Baverez. Současně se neříká ani slovo o snížení vládních výdajů, ani jediný návrh týkající se nejdůležitějších otázek pro zemi, jako je boj proti nezaměstnaností a hledání nového místa Francie v Evropě a ve světě, zmateného oživením nacionalismu a protekcionismu.

 

„Žluté vesty“ a Macron rozpůlily Francii!

 

Celá celostátní diskuze se stala podle názoru autora odrazem systému moci, který nastolil Emmanuel Macron - velký napohled a prázdný uvnitř, náchylný k vytváření falešných problémů místo řešení skutečných.

Přičemž se země nepohybuje úplně ve směru, v jakém by měla, zdůraznil autor. Epidemie násilí (78 každodenních útoků na vládní úředníky) poškozuje ekonomiku, která již má míru růstu o něco více než 1%, obchodní schodek ve výši 60 miliard eur, schodek ve výši 3,5% HDP a státní dluh ve výši 100% HDP. Daňová nejistota odrazuje mezinárodní investory. Stát nadále centralizuje moc a zasahuje do všech sfér, přestože tato „přehnaná expanze" vyvolala lidové protesty. Národ je rozdělen a je na pokraji občanské války. Navíc „mýtus přímé demokracie" podkopává zastupitelskou demokracii. Na vrcholu všeho Francie ztratila prestiž v očích svých evropských partnerů a stala se „pro autokraty směšnou".

 

 

„Přestaňme se bavit jako somnambulista kolem kruhové křižovatky, z nichž jsou výjezdy pro společnost uzavřeny, a společně pracujme v kritickém okamžiku," vyzval Baverez. V opačném případě ekonomická stagnace, zpomalení sociální mobility, polarizace názorů a politické násilí povedou tuto zemi k revoluci, varoval novinář. „Zničení skupin, které omezují stávající moc a sbor zprostředkovatelů kvůli opozici prezidenta, odříznutého od země a chaos extrémistů dříve nebo později povede Francouze k ničivé volbě ve prospěch populismu," varoval autor. Iluze „člověka seslaného shora" může znovu vytvořit ničivou tyraniidodal pozorovatel.

(kou, prvnizpravy.cz, lefigaro.fr, foto: arch.)

Odkaz a zdroj: 

www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/le-figaro-pod-macronem-francie-chodi-v-kruhu-a-hrozi-revoluce/