Komentář k dění na domácí scéně a ve Francii.

24.11.2018 14:30

    Zdálo by se, že  český premiér Babiš může v klidu déle než tři roky nerušeně vládnout, ale včerejší demonstrace "lepšolidí" jak trefně nazývá ředitel televize Barandov Antibabišovce ukázala, že to nebude mít až tak jednoduché . V čem je problém? Problém je v tom, že demokracii si příznivci Kalouska a Němcové vykládají poněkud odlišně od příznivců Babiše. O co jde? Jde o to, že se pravicoví voliči, politických stran ODS, KDU-ČSL,STAN a TOP 09 i České pirátské strany, nedokázali smířit s tím, že v prezidentských volbách zvítězil Miloš Zeman a v parlamentních volbách zvítězilo ANO 2011, s Andrejem Babišem v čele.  Tzv. Palermský puč, kdy za nepřítomnosti premiéra ve vlasti, vyvolalo duo "investigativních novinářů" Slonková a Kubík těsně před 17.listopadem v domnění, že se podaří duo Zeman a Babiš sesadit. Jenže ouhá!  Novinářské duo přinejmenším se zachovalo neeticky, estébácky a zřejmě porušilo platné švýcarské zákony, týkající se svobody švýcarských občanů. Pikantní na tom je, že v Praze odpůrci Zemana a Babiše demonstrovali za demokracii a svobodu, a přitom spolu s novinářským duem demokratický výsledek svobodných voleb neuznávají a zjevně jim ani nevadí bezprecedentní porušení práva A. Babiše mladšího, coby švýcarského občana, na občanskou svobodu, které zmíněné novinářské duo estébáckým způsobem tvrdě narušilo tím, že bez souhlasu syna Babiše a jeho matky, která jej opatruje, oba natáčelo skrytou kamerou. A to nehovoříme ještě  o etickém prohřešku novinářských hyen v případě, že navíc se jedná o údajně nemocnou osobu.  Obrovské demonstrace za odstoupení Andreje Babiše se po celé ČR zatím nekonají, protože většina národa má nejspíše už pražských kverulantů plné zuby a přeje si klidné dovládnutí Babišovi vlády. Z celého pátečního dne, kdy se nepodařilo "lepšolidem" vyslovit nedůvěru koaliční vládě ANO a ČSSD, s podporou KSČM,  mám dojem, že Antibabišovci jsou nepoučitelní a měli by složit reparát z občanské nauky, a to konkrétně z  kapitoli Demokracie a svoboda v praxi. ČSSD se zachovala jako chytrá horákyně, která tak trochu je s vládou a tak trochu i proti ní, a to přesto, že je součístí této české vlády. 

       Zato francouzský prezident má zjevně velký politický a morální problém ve vztahu ke svým občanům, kteří vyjádřili demonstrativně protest proti zdražování pohonných hmot, u nichž francouzská vláda zvýšila daně. Demonstrace v sobottu dne 24.11.2018 přerostly ve střet s policií, která použila proti občanům slzný plyn a vodní dělo.  Otázkou je, zda tvrdý postup francouzské policie  vůči demonstrujícím nevyvolá další silné protivládní bouře.

       Zde je vidět, že když dva dělají totéž neznamená to totéž. Demonstrace v Praze a Paříži se diametrálně liší. Pokud by pražští demonstranti byli v Paříži, nejspíše by dostali od Macrona za vyučenou, a to ledovou sprchou a slzným plynem. Co vy na to pane Kalousku a paní Němcová?

     Jiří Bezák dne 24.11.2018 v 15:12