Gio Giorgio: Putin zmátl finanční žraloky Západu.

04.02.2015 18:54

Během několika dní si Rusko koupilo za babku aktiva ropy a plynu, která byla v rukou západních finančníků, říká InSerbia. A to vše díky tomu, že ruský rubl devalvoval a na trhu se objevily pověsti, že akcie půjdou dolů. Podle deníku, to byla "nejúžasnější operace, která byla viděna od vzniku akciového trhu."

"Rusko udělalo neočekávaný tah koněm" - píše InSerbia. Podle článku, v důsledku pádu rublu se Moskvě podařilo získat zpět většinu svý...ch aktiv, které byly v rukou zahraničních vlastníků, a navíc vydělat 20 miliard dolarů během několika dní.

Dříve téměř polovina všech výnosů z prodeje ropy a zemního plynu nešla do ruská pokladny, ale finančním žralokům v Evropě. Kvůli krizi na Ukrajině, ruský rubl začala prudce klesat, ale centrální banka neudělala nic, aby ho udržel. Objevily se pověsti, že Rusko prostě nemá dostatek finančních prostředků, aby tak učinila. Ceny akcií ruských energetických společností vážně poklesly a finanční žraloci je začali prodávat, dokud nebudou znehodnocené.

Putin také čekal týden "a jen se usmíval na tiskové konferenci," a když cena akcií klesla v co největší míře, nařídil okamžitý nákup aktiv, které jsou drženy Američany a Evropany. "Když si finanční žraloci uvědomili, že byli podvedeni, bylo už příliš pozdě" - říká se v článku. Nyní budou všechny příjmy z ropy a zemního plynu zůstávat v Rusku a rubl poroste sám, a díky tomu nebude nutné utrácet devizové rezervy.

: