DRZOST: Sudetští Němci chtějí uspořádat sjezd v ČR

10.06.2019 08:10

DRZOST: Sudetští Němci chtějí uspořádat sjezd v ČR

Nejvyšší představitel Němců vysídlených po válce z českých zemí Bernd Posselt chce uspořádat v brzké době sjezd sudetských Němců v ČR. Prohlásil to na sobotním srazu Sudeťáků v Německu.

Posselta podporuje Seehofer

Podle Posselta “sice čas ještě nedozrál, ale za dva či tři roky by k tomu prý dojít mohlo”. Vůdce sudetských Němců podpořil na srazu německý ministr vnitra Horst Seehofer, který označil tuto myšlenku za “velkou”. Seehofer v projevu ocenil nynější přítomnost bývalého českého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který v roce 2016 jako první člen české vlády vystoupil s projevem na sudetoněmeckém srazu.

Herman označen za “věrného přítele Sudeťáků”

Účast Hermana, kterého označil za věrného přítele sudetských Němců, a dalších českých zástupců považuje Seehofer cestu k narovnání vztahů mezi sudetskými Němci a Čechy, za vrchol takového snažení ale považuje uspořádání sjezdu v Česku. Českou účast na třídenním sjezdu, který v Řezně začal v pátek, kvituje i Posselt. Rovněž připomněl, že z bývalých členů české vlády se sjezdu zúčastnili také někdejší vicepremiér a současný poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který měl na sudetském sněmu projev v roce 2017, a bývalá ministryně sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Sudeťáci byli pátou kolonou Hitlera v Československu

Sudetští Němci většinově nikdy neuznali samostatnou Československou republiku, která vznikla v roce 1918, za svůj stát a usilovali o připojení Sudet k Německu. To se jim podařilo až s nástupem Adolfa Hitlera k moci na základě ostudné Mnichovské dohody na podzim 1938. Většina Sudeťáků podporovala Hitlera v rozbití Československa a postavila se proti svým sousedům české národnosti. Proto museli být po válce Němci z republiky odsunuti na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše.

Rudolf Hruboň

Zdroj a  oddkaz: www.narodninoviny.cz/drzost-sudetsti-nemci-chteji-usporadat-sjezd-v-cr/