Dne 16.2.2019 - 14. demonstrace hnutí žlutých vest v Paříži

16.02.2019 12:29

Hnutí žlutých vest se rozhodlo uspořádat v sobotu novou sérii protestů po celé Francii. Na sociálních sítích v pátek večer kolovalo několik výzev k účastníkům demonstrací, které se týkaly pochodu v Paříži.

Jeden z nich obsahoval výzvu „co nejdéle blokovat" náměstí Hvězdy v Paříži, kde se nachází Vítězný oblouk. Nicméně jiní vyzvali k mírovému „pochodu mimóz" od Elysejských polí na Martovo pole po trase, která vede kolem Národního shromáždění (dolní komora parlamentu) ve Francii a Ministerstva práce a Svazu podnikatelů (MEDEF).

Přípravy na sobotní pochody probíhají v Bordeaux, Toulouse, Marseille, Lyonu, Nantes, Lille a Remeši. Podobné plány oznámilo také několik dalších oblastí.

Akce žlutých vest, které dne 17. listopadu začaly jako protest proti zvyšování cen za benzín, vyústily v demonstrace, jejichž účastníci vyjadřují znepokojení nad sociální situací v zemi. Během protestů, které probíhají již několik měsíců, zemřelo podle informací médií více než deset lidí a další stovky byly zraněny.

Zdroj a odkaz: cz.sputniknews.com/svet/201902169218533-14-demonstrace-zlutych-vest-pariz-francie/