Die Welt: Rusko i celý svět se zbavují diktátu dolaru!

14.01.2019 11:57

Rusko se zbavuje závislosti na dolaru tím, že aktivně snižuje devizové rezervy ve Spojených státech, uvedl Die Welt.

12. ledna 2019 - 10:10

Mnoho dalších států se snaží oslabit diktát dolaru. Washingtonská "jednostranná a nevyrovnaná" politika ohrožuje poválečný finanční řád, napsala německá publikace.

Navenek americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimír Putin udržují dobré vztahy, uvedl Die Welt. Ale jaký má Rusko skutečný vztah k Spojeným státům, svědčí údaje ruské centrální banky. Kreml vynakládá veškeré úsilí na dosažení ekonomické nezávislosti.


Rusko výrazně diverzifikovalo devizové rezervy, vysvětlily noviny. Ve druhém čtvrtletí roku 2018 se Moskva zbavila amerických cenných papírů v hodnotě 100 miliard dolarů a investovala peníze do jiných měn, zejména do eura a do jüanu. Podle americké investiční banky Morgan Stanley se v loňském roce Rusko stalo hlavním kupujícím čínských dluhopisů. To je další potvrzení, že se pro Putina stává Čína alternativou k Spojeným státům. Podíl eur na ruských rezervách také vzrostl z 25 v polovině roku 2017 na 32% v roce 2018.

Neue Zürcher Zeitung: Svět hodil výzvu dominanci dolaru!


Podle ministerstva financí USA odmítla Moskva téměř všechny státní americké dluhopisy. A důvodem byly protiruské sankce. „Amerika používá dolar jako zbraň,"jsou přesvědčeni odborníci. "Nemáme za cíl odejít od dolaru, dolar nás sám opouští," řekl sám Vladimir Putin.

Nespolehlivost dolarového systému vede jiné země k hledání alternativ. Mnoho států se chce zbavit diktátu americké měny. Washingtonská "jednostranná a nevyrovnaná" politika ohrožuje poválečný finanční řád. Důkazem toho jsou údaje Mezinárodního měnového fondu o měnovém složení světových rezerv. Ve třetím čtvrtletí částka 2018 dolarů klesla o 61,9%. To je nejnižší hodnota za posledních pět let.

Zdroj a odkaz: www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/die-welt-rusko-i-cely-svet-se-zbavuji-diktatu-dolaru/

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)