Čeká vás třeba šok. Zdeněk Zbořil k mobilům z Číny: Zeman si pamatuje. Pozor, občané

14.01.2019 11:55

Zahájení globální války mezi Spojenými státy a Čínou na vedlejších bojištích? Politolog Zdeněk Zbořil v dnešním Rozjezdu komentuje kauzu Huawei. „To, zda důsledky dopadnou na PPF nebo Škoda Auto, předvídat neumím, ale že k tomu může dojít, si umím představit.“ Věnuje se také brutálnímu útoku na poslance AfD, když mimo jiné říká: „Ono dnes stačí jen o takové události informovat, a kdo tak učiní, může se dostat do hledáčku Zprávy Policie a MV ČR o politickém ‚extremismu‘, což už je něco jako ‚měkký trestný čin‘.“ A Klinika? „Nenadávejme na klavíristu, když je špatné piano.“

Čeká vás třeba šok. Zdeněk Zbořil k mobilům z Číny: Zeman si pamatuje. Pozor, občané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Samozřejmě že my všichni, kteří jsme k události, která se při prvním pohledu jeví jako zahájení globální války mezi Spojenými státy a ČLR na vedlejších bojištích, odkázáni jen na zprostředkované informace, a to ještě prostřednictvím málo důvěryhodných médií, si nemůžeme dovolit kriticky nebo pochvalně soudit vyjádření prezidenta republiky,“ předesílá politolog Zdeněk Zbořil k výrokům prezidenta v TV Barrandov o tom, že Čína kvůli varování českých úřadů před technologiemi čínské společnosti Huawei chystá vůči Praze odvetná opatření. V ohrožení jsou podle něj především investice automobilky Škoda Auto, dohoda investiční společnosti PPF s Huawei o budování sítě 5G v Česku nebo chystané miliardové investice Huawei do budování digitálních technologií v Česku, uvedl prezident. „On, jako hlava státu a vrchní velitel armády ČR, má přístup ke zpravodajství NÚKIB. Stejně jako důkladně prověření a k mlčenlivosti zavázaní členové parlamentní komise pro kontrolu této tajemně se tvářící instituce, případně i Bezpečnostní informační služby, kteří se opět prostřednictvím TV zpravodajství a převzatými informacemi zpravodajských agentur rozhodli informovat nás neinformované o všem možném, jenom ne o meritu celé věci,“ dodává Zbořil.

 

Fotogalerie: - Vyklízení Kliniky

Exekutor chtěl vyklidit budovu v Jeseniově ulici v...
Exekutor chtěl vyklidit budovu v Jeseniově ulici v...
Exekutor chtěl vyklidit budovu v Jeseniově ulici v...
Exekutor chtěl vyklidit budovu v Jeseniově ulici v...
Exekutor chtěl vyklidit budovu v Jeseniově ulici v...
Exekutor chtěl vyklidit budovu v Jeseniově ulici v...

 

 

Anketa

Byl Bohuslav Sobotka dobrý premiér?

 
5%
 
95%
hlasovalo: 1307 lidí

 

Politolog zmiňuje i to, že dokonce i prezident republiky se právě na základě informací, které dostal od cit. služeb, zabýval ve svém interview spíše možnými důsledky než podstatou celé prekérní záležitosti. „A protože má pan prezident lepší paměť než někteří naši poslanci, bývalí i současní ministři a pamatuje si, jak začala, probíhala a možná dosud pokračuje arbitráž s firmou Diag Human, kterou kdysi MZ Martin Bojar nedoporučil za seriózního partnera českému zdravotnictví, ví, kolik to všechno stálo, jak se zabavoval majetek českého státu v zahraničí a obchodovalo či stále ještě obchoduje s pohledávkami státu v zahraničí (třeba na Kypru), se zřejmě domnívá, že by občané měli být o celé věci lépe informováni. Aby za čas nebyli překvapeni, že na ně a na jejich prosperitu, třeba jen zprostředkovaně, také dojde,“ popisuje Zbořil a připomíná: „Pamatujeme si ještě bouři okolo TV Nova a společnosti CET 21? Pokud se nemýlím, stálo to deset, možná čtrnáct miliard a ty dodnes nikomu nechyběly. A kolik bylo podobných arbitráží týkajících se zmařených investic, ve kterých stát někdy uspěl, někdy nikoliv. To, zda paralelní obchodní válka mezi ČR a Huawei a její důsledky dopadnou na PPF nebo Škoda Auto, předvídat neumím (stejně jako tajemní poslanci kontrolního výboru PS PČR), ale že k tomu může dojít, si umím představit.“

Předseda vlády není jen mezi dvěma mlýnskými kameny

Premiér Andrej Babiš v pátek prezidentovi oponoval, že nemá informace o tom, že by čínská strana chtěla nějak reagovat na prohlášení NÚKIB. V neděli v Partii na Primě ale upozornil: „Může se stát, že Huawei bude žalovat NÚKIB.“ Nakonec popsal, kde se vzala informace, že vyjádření NÚKIB může poškodit české firmy v Číně. „Nás informovala paní ministryně (průmyslu Marta) Nováková a řekla nám, že ji navštívila firma Home Credit a že vyjádřila obavy o své podnikání v Číně. To je fakt,“ uvedl. A co říká reakci premiéra doktor Zbořil? „Ta je skutečně zajímavá a předpokládám, že odpovídá skutečnosti. Umíme si představit, jakému nátlaku ze strany kohokoli, kterého se spor o vytváření celosvětové sítě 5G nového internetu přímo nebo nepřímo dotýká, je předseda vlády vystaven. Zatím se k ní vyjadřuje opatrněji než velvyslanec ČLR, který u něho a na vlastní žádost intervenoval,“ uvedl politolog. „Na rozdíl od členů PS PČR, a zřejmě i NÚKIB, ví, že jeho vláda usiluje o diverzifikaci účasti na světových trzích, jak konečně ukazuje i jeho cesta do ‚čínského‘ Singapuru, a že ‚Čína‘ není jen ČLR a že je dost těžké odhadnout, jaký vliv má ÚV KS Číny na Huawei, anebo Huawei na KS Číny. Já si z této informace vybírám to, že předseda vlády ČR je mezi nikoli jen dvěma mlýnskými kameny, ale i ty dva se jej snaží drtit neúprosně,“ dodal.

 

 

Správa Pražského hradu má s Huawei dvakrát prodlouženou smlouvu o propagaci z roku 2014. „Výměnou za propagaci dostává Hrad mobilní telefony a další produkty čínské značky v hodnotě půl milionu korun ročně.“ V médiích se objevily informace nejen o údajném střetu zájmů, ale i další kritika na adresu prezidenta: „K hájení bezpečnosti českého státu rozhodně nepatří zpochybňování institucí, které se o bezpečnost starají, a prosazování parciálních komerčních zájmů, které některé firmy v Číně mohou mít,“ řekl ČTK Miroslav Kalousek. „Naše bezpečnostní i naše ekonomické zájmy ohrožují ohnutá záda, ne šéf BIS,“ napsal na Twitteru předseda poslanců STAN Jan Farský. Někdejší premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se zase tázal, na čí straně bude Zeman jako vrchní velitel ozbrojených sil stát, pokud by Čína vyhlásila Česku válku.

 

Ing. Miloš Zeman

  • BPP
  • První přímo zvolený prezident ČR
  • prezident České republiky

 

„Pan Topolánek má díky svému středoškolskému vojenskému vzdělání zřejmě rozhled nejen na bojištích studené války, ale i tam a o tom, kde se válčí shodou okolností právě dnes. Na jeho sugestivní otázku máme jednoduchou odpověď: Až Čína vyhlásí České republice válku, uvede prezident republiky do stavu bojeschopnosti celou armádu a úřednický aparát MNO, a pokud se podaří nastartovat tanková a motorizovaná vojska, vzlétnout několika letadlům z pozůstalých letišť, nepřátelská čínská strana si toho jistě všimne. Možná si ale bude myslet, že jde jen o nějakou vojenskou parádu k oslavě válek dávno minulých,“ uvedl Zbořil. „Pan Farský jako nástupce pana Kalouska používá rád úsměšky a ironii svého předchůdce, ale když mluví o ohnutých zádech, je to s prominutím slovo o provazu v domě oběšencově. Mohl třeba vysvětlit, jak to myslí jeho britsko/e-estonský občan a obdivovatel z London School of Economics Edward Lucas (in LN 12/1 2019), který je panem Farským tak ‚okouzlen‘, že to vypadá na ‚ohnutá záda‘ spíše pana Farského. Samozřejmě jiným směrem a na jinou světovou stranu,“ dodal. 

 

 

Tak ať jsou kontrolováni i senátoři!

Senátor Pavel Fischer vyzval v pátek na Facebooku prezidenta, aby už mlčel. „A pokud bude mluvit, aby promluvil jako prezident České republiky, a nikoli jako lokaj nebo jako zástupce podnikatelské skupiny PPF.“ Pro Seznam pak sdělil, že navrhne, aby se výroky prezidenta Miloše Zemana zabýval senátní výbor pro bezpečnost, kterému předsedá. Pod drobnohledem by podle senátora měla být i plánovaná dubnová cesta Zemana do Číny. „Já mám za to, že by vláda teď měla začít sledovat velmi pečlivě přípravy cesty a dát prezidentovi jasné mantinely, aby náhodou nezačal jednat příliš daleko mimo mandát, který mu je vymezen ústavním rámcem,“ uvedl. „Pan senátor, co se stal senátorem, si servítky opravdu nebere. Během volební kampaně se snažil dodržovat dekórum, ale teď, když má svoje dočasně jisté, mentoruje dokonce i prezidenta,“ reagoval politolog. „Nápad ‚dát prezidentovi mantinely‘ sice není tak originální, jak si pan Fischer myslí, ale možná že tím upozornil občany ČR, že by jednou mohli žádat ‚mantinely‘ i pro senátory. A zejména pro jejich cesty do zahraničí, zejména z hlediska nákladů a účelnosti, zejména do exotických zemí, kam létají studovat místní školství a kulturu. Léta se o tom vyprávějí zkazky a snad by stálo za to se podívat do senátorských cestovních vyúčtování zase jednou podrobněji. Když máme mít prezidenta s mantinely, proč ne také senátory?“ ptá se.

 

 

Polská civilní kontrarozvědka v úterý zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei, zatčený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník ABW. Ke špionáži, za kterou jim hrozí až deset let vězení, se ani jeden ze zadržených nepřiznal. „Pokud vím, byl ‚Číňan‘ z firmy propuštěn či vyhozen a důstojníka ABW čeká soud a můžeme předpokládat, že i nějaký, možná i drakonický, trest. O tom, že čínský zájem o obchodní a průmyslová tajemství, výsledky výzkumu nových technologií, patentů a vynálezů jsou napsány knihy a vyrobeny stovky filmů dokumentárních i uměleckých a že na výzvědné a tajné služby není spolehnutí kdekoli na světě, o tom nás nemusejí přesvědčovat jen český nebo americký prezident, ale je to infekce, které se nevyhnula žádná z nich – ve státech,  které si o sobě myslí, že jsou liberální a demokratické, které zapírají, že jsou diktaturami nebo totalitou, ale ani ve starodávných nebo novodobých monarchiích. A přiznal/nepřiznal, na to se v tomto světě tajemství tak moc nehraje. Jak jsem již jednou vzpomínal na lidové i vladařské přísloví  – je cukr, jsou mravenci. A všichni mají svého Trojana…,“ říká Zbořil.

A jak se tahle celá kauza nakonec odrazí na českých a evropských vztazích s Čínou? „Samozřejmě to na ně bude mít vliv. Ale jsme teprve na jejím začátku a domnívám se, že ta vzájemná nevraživost tady bude léta. A jen mocní tohoto světa vědí, kde a jak se projeví její důsledky. Ale že by o tom rozhodoval někdo v České republice, nebo dokonce v Evropské unii, to si snad nemyslí ani hyperaktivní čeští senátoři,“ uvedl Zbořil.

Zdroj a odkaz: www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Ceka-vas-treba-sok-Zdenek-Zboril-k-mobilum-z-Ciny-Zeman-si-pamatuje-Pozor-obcane-566591