Bude "občanská válka''? Žluté vesty chtějí demisi Macrona

28.12.2018 11:53

Boj pokračuje? Dojde i na zbraně? Hnutí ,,žlutých vest'' jimi údajně disponuje, a.dojde-li k nejhoršímu, nebude.váhat je použít. Tvrdí to mluvčí hnutí ,,svobodných žlutých vest'' Christophe Chalençon. Ten přes Vánoce nabídl na svém facebookovém profilu úvahu, v níž vybídl své kolegy k ,,pokračování boje''. A to hned od.ledna. V jeho vyjádření nechybí ani slova jako ,,občanská válka'', která je podle něho ,,nevyhnutelná', pokud vláda a.premiér nepodají demisi. Informaci o tom přineslo francouzské rádio RTL.


Odkaz:
https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/244344-bude-obcanska-valka-zlute-vesty-chteji-demisi-macrona/  

Přechodná vláda s vojákem na čele?

Chalençon, pocházející z Vaucluse, o němž se mimo jiné objevují zprávy, že hodlá postavit jednu z kandidátek do květnových evropských voleb, vyzývá Macrona a vládu k odchodu a žádá ustavení "přechodné vlády'', jež by na.svém čele měla vojáka. Již počátkem prosince na.stanici Europe 1 Chalençon vyzval bývalého šéfa generálního štábu Pierra de Villierse, aby se postavil do.čela nového režimu.

Jeho vyjádření kritizoval vzápětí Daniel Cohn-Bendit, bývalý evropský poslanec za Zelené, jedna z postav studentských demonstraci z května 1968, který tento pokus považuje za doklad, že hnutí ,,žlutých vest'' nejsou vůbec revolucionáři, nýbrž pučisté. "My jsme.bojovali proti generálům u moci, oni chtějí generála dostat k moci,'' řekl.

General de.Villiers, kterého kvůli nesouhlasu se.škrty v armádním rozpočtu prezidenta Macron v červnu loňského roku odvolal, se několikrát k nabídce vstoupit do politiky vyjádřil negativně. Jeho nejnovější kniha Qu'est-ce que un chef (Co je být šéfem, Fayard) trhala v uplynulých týdnech rekordy v nákupu u knihkupců. Posledním generálem na čele Francouzské republiky byl generál Charles de Gaulle, zakladatel současného režimu z roku 1958, který v roce 1969 podal.demisi.



Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/244344-bude-obcanska-valka-zlute-vesty-chteji-demisi-macrona/