Americký prezident: Vietnam vzorem KLDR. Vztahy můžeme mít stejné, věří Trump

27.02.2019 09:29

Americký prezident Donald Trump se několik hodin před summitem se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji setkal s prezidentem hostitelské země summitu Nguyenem Phu Trongem. Prezidenti se sešli k rozhovoru a podpisu obchodní dohody. Šéf Bílého domu později poobědvá s vietnamským premiérem Nguyenem Xuanem Phucem.

Trong je zároveň generálním tajemníkem Komunistické strany Vietnamu, a je tudíž nejmocnějším politikem asijské země. Hlavním účelem pobytu Trumpa v Hanoji je však chystaná schůzka s Kimem. Podle údajů Bílého domu by se měla uskutečnit v 18.30 místního času (12.30 SEČ).

 

Podle agentury AP Trump označil vztahy mezi USA a Vietnamem za příklad toho, čeho může dosáhnout Severní Korea, pokud se vzdá jaderných zbraní.

Trump a Kim mají po vzájemném uvítání v hotelu Metropole nejdříve hovořit asi 20 minut mezi čtyřma očima a následně se obě delegace sejdou k večeři, která by měla trvat přibližně půldruhé hodiny. Další jednání jsou plánována na čtvrtek.

Poprvé se spolu Trump a Kim sešli před osmi měsíci na historickém summitu v Singapuru. Stejně jako tehdy je i nyní hlavním tématem otázka jaderného odzbrojení Korejského poloostrova.

Odkaz a zdroj: www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/vietnam-vzorem-kldr-vztahy-muzeme-mit-stejne-veri-trump_515080.html

 
Komentář:
Něco na tom Trumpovi nesedí. Je velmi podezřelé, že si najednou rozumí se socialistickým Vietnamem a KLDR. Cíl je jasný - USA se bojí raket a jaderných zbraní, namířených na USA. Jinak by už dávno v KLDR následoval irácký scénář. A co nejaderná Venezuela? Není to představitelům Vietnamu a KLDR podezřelé? Věřit USA je to samé jako věřit jedovatému hadovi, že Vás neuštkne!